Hlavní obsah

Korejská krasobruslařka Kim Ju-na zajela rekordní krátký program

VANCOUVER

Krátký program krasobruslařek na olympijských hrách ve Vancouveru přinesl historické okamžiky. Korejka Kim Ju-na potvrdila roli největší favoritky a získala před volnými jízdami výrazný náskok, když výkonem ohodnoceným známkou 78,50 vytvořila nový světový rekord. Druhá je Japonka Mao Asadaová, která jako první žena v historii skočila na olympijských hrách trojitý axel v kombinaci.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Korejská krasobruslařka Kim Ju-na po krátkém programu na olympijských hrách.

Článek

Úřadující mistryně světa Kim Ju-na v krátkém programu na motivy tajného agenta Jamese Bonda předvedla zcela bezchybný výkon, za který dostala nejvyšší známku jak za náročnost, tak za programové komponenty. Nakonec tak o 2,22 bodu překonala vlastní světový rekord z krátkého programu, který vytvořila na listopadové Americké brusli.

"Pomáhá mi, že tu cítím velkou sebedůvěru," řekla novinářům Kim Ju-na, která se nebrání roli hlavní favoritky a s tím spojených očekávání. "Nemá cenu ji chránit před tlakem. Spíše se tomu snažíme čelit. Nemůžeme tvrdit, že je to jen další závod, protože není. Je to výjimečná událost a my chceme vyhrát," uvedl její trenér Kanaďan Brian Orser, který sám má ve sbírce dvě olympijská stříbra.

Dvanáct ze svých 78,50 bodu získala jen za kombinaci trojitého lutze a trojitého toeloopa. Od rozhodčích si za tento prvek vysloužila dokonce ještě větší bodový zisk než druhá Asadaová za premiéru trojitého axela v závodu žen v kombinaci s dvojitým toeloopem.

"Hodně se mi ulevilo. Krátký program jsem pilně trénovala, abych mohla předvést trojitý axel. Mám z toho velmi dobrý pocit. Pětibodová ztráta není tak hrozná, budu se snažit to ve volné jízdě dohnat," slíbila Asadaová.

Třetí místo drží domácí favoritka Joannie Rochetteová, pro kterou byl start o to těžší, že jen dva dny před dnešním závodem jí přímo ve Vancouveru zemřela matka na infarkt. Její památku uctila emocemi nabitou jízdou na nejznámější tango La Cumparsita. Po celou jízdu udržela koncentraci a svým emocím podlehla až při závěrečném bouřlivém potlesku zaplněné haly. Ziskem 71,36 bodu se drží v boji minimálně o stříbrnou medaili.

"Slovy nedokážu popsat, jak se teď cítím. Uvítání v hale bylo neuvěřitelné. Této podpory si velmi vážím, o to těžší pro mě bylo udržet slzy. Budu si dnešek navždy pamatovat," uvedla šestinásobná kanadská šampionka Rochetteová prostřednictvím šéfa kanadského krasobruslení Mika Slipchuka.

Vůbec se nedařilo evropským závodnicím. Nejlepší z nich byla na sedmém místě Italka Carolina Kostnerová. úřadující mistryně Evropy však na medaile ztrácí již přes osm bodů.

ZOH - krasobruslení:
Ženy - po krátkém programu:
1. Kim Ju-na (Korea) 78,50 - světový rekord, 2. Asadaová (Jap.) 73,78, 3. Rochetteová (Kan.) 71,36, 4. Andová (Jap.) 64,76, 5. Flattová 64,64, 6. Nagasuová (obě USA) 63,76, 7. Kostnerová (It.) 63,02, 8. Leonovová (Rus.) 62,14, 9. Gedevanišviliová (Gruz.) 61,92, 10. Lepistöová (Fin.) 61,36.

Reklama

Související témata: