Hlavní obsah

Rogge vyzval organizátory v Soči, aby postavili bezpečnou dráhu

VANCOUVER

Mezinárodní olympijský výbor nese podle předsedy Jacquese Rogga morální odpovědnost za úmrtí sáňkaře Nodara Kumaritašviliho v tréninku na olympijský závod ve Vancouveru. Vyzval proto organizátory příštích her v Soči, aby postavili nanejvýš bezpečnou dráhu.

Foto: Keld Navntoft, Reuters

Předseda Mezinárodního olympijského svazu Jacques Rogge

Článek

Ledové koryto v Kanadě umožňuje vyvinout rychlosti, jakých se jinde nedosahuje. "My ale nikdy nevolali po větší rychlosti, nikdy. Naší odpovědností je, abychom měli dobré hry. Není to však odpovědnost v právnickém slova smyslu," řekl Rogge agentuře AP. "MOV není spojován s touto dráhou. Morální povinností MOV je zajistit, aby nevznikalo zbytečně vysoké riziko. To ve sportu vždy existovalo, ale často ho na sebe berou i sami sportovci a jdou až za hranice svých schopností," uvedl.

MOV očekává po tragické nehodě závěrečnou zprávu od lékařů, kanadské policie i sáňkařské federace. V budoucnu by chtěl Rogge takovým nehodám sportovců co nejvíce předejít. "MOV má v tomto jasno a radí Rusům: prosíme, dodejte nám dráhu, která nehazarduje se životy," prohlásil Rogge. V Soči se začne s výstavbou tento rok a organizátoři ujišťují, že bude pomalejší než ta ve Whistleru.

Smrtelný případ gruzínského sáňkaře by podle Roggeho neměl zastínit jedinečnou atmosféru vancouverské olympiády, kterou přirovnal k té z roku 1994 v Lillehammeru a z roku 2000 při letních hrách v Sydney. "Lidé ve Vancouveru slaví a radují se. Věřím, že o této olympiádě budu hovořit v pozitivním smyslu," předeslal, co od něj svět uslyší v neděli při slavnostním zakončení.

Do budoucna by Rogge přivítal v programu her například skoky na lyžích žen a soutěže ve slopestylu snowboardistů.

Reklama

Související témata: