Hlavní obsah

Českým vlajkonošem při zakončení her bude zlatá Sáblíková

VANCOUVER

Vlajkonošem české výpravy na slavnostním zakončení olympijských her ve Vancouveru bude v neděli dvojnásobná zlatá medailistka v rychlobruslení Martina Sáblíková. Nejúspěšnější česká sportovkyně v historii zimních her nesla vlajku už před čtyřmi lety v Turíně, ale tehdy vedla tým při zahajovacím ceremoniálu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Martina Sáblíková a trenér Petr Novák ukazují v olympijské vesnici medailovou žeň.

Článek

Čestným úkolem ve čtvrtek pověřil Sáblíkovou v Českém domě předseda národního olympijského výboru Milan Jirásek. "Díky, díky. Super," reagovala rychlobruslařka.

"Je to bezva. Nevím, jak se ponese, ale drží se rukama, tak to zvládnu," řekla Sáblíková, která po středečním triumfu na trati 5000 metrů stále cítila únavu. "Vždycky je to čest nést českou vlajku. Ať už je to zahájení nebo ukončení, tak je to bezva. V Turíně to bylo super, tady to bude super taky," těšila se Sáblíková, která tajně doufala, že by vlajku mohla nést.

Martina Sáblíková si v Českém domě připila s novináři. foto: ČTK/Roman Vondrouš

Dvaadvacetiletá rychlobruslařka vyhrála na oválu v Richmondu 3000 metrů, pak skončila bronzová na 1500 metrů a svoji úspěšnou misi zakončila ve středu vítězstvím na pětce. Stala se tak první Češkou, která získala na jedné zimní olympiádě tři medaile.

Poblahopřát Martině přiletěla do Vancouveru i ministryně školství Miroslava Kopicová. foto: ČTK/Roman Vondrouš

Před čtyřmi lety v Turíně rovněž nesla na zakončení her českou vlajku žena. Role vlajkonošky se ujala běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, olympijská vítězka z volné třicítky z Pragelata. I předloni na zakončení letní olympiády v Pekingu se této čestné úlohy na závěr her hostila žena - diskařka Věra Cechlová.

 Ovace v Českém domě

Velkých ovací se Martina dočkala v Českém domě, kde ve čtvrtek v noci slavila zisk tří medailí, ale i přímo ve městě.

"Je to strašně zvláštní, tohle se mi mockrát v minulosti nestávalo. Připadá mi, že to snad musím mít napsané na čele, protože nevím, jak to mohou poznat," řekla Sáblíková novinářům na neformálním setkání.

Pro autogram si přišel i předseda Sněmovny Miloslav Vlček.foto: ČTK/Roman Vondrouš

Zájem veřejnosti poznala na vlastní kůži zejména poté, co se byla v centru města fotit u olympijského ohně s medailemi. "Když jsem šla od něj, tak to bylo zajímavé," pousmála se dvaadvacetiletá rychlobruslařka. Zájem fanoušků ji ale neotravoval. "Občas se přijde někdo vyfotit, ale jinak přijdou a řeknou gratuluji," řekla.

I více než čtyřiadvacet hodin po zlatém závodu na 5000 metrů cítila únavu. "A hlavně spánkový dluh. Zatím to ale přežívám docela dobře," poznamenala. Celý svůj triumf na 'pětce' ještě v televizi neviděla, jen část. "Poslední dvě kola. A málem jsem umřela, když jsem se na to koukala. Bylo to hrozné," rozesmála se Sáblíková.

První noc, kterou prožila jako dvojnásobná olympijská šampionka, prý byla hrozná. Po fyzickém a zejména emocionálním vypětí totiž nemohla usnout. "Pořád se mi ten závod honí v hlavě. Říkám si, máš to za sebou a budeš se moct dospat, ale tak to není," prozradila.

 Těšila se na klobásu

Usnula až k ránu, kolem půl páté. Dlouho ale nespala. "Vstávala jsem v devět, měla jsem hrozný hlad," přiznala. V jídelně olympijské vesnice si poté dopřála pořádné hody, i když na jídlo se kvůli zájmu televize dostala až před polednem. "Hlavně jsem si dala klobásu s hořčicí a kečupem. Těšila jsem se na to několik dní," řekla Sáblíková.

 Do Antarktidy nepoletí

Ta si jen na prémiích od Českého olympijského výboru ve Vancouveru vydělala 3,4 milionu korun. Na peníze ale nemyslí. "Jsem ráda, že mám medaile. To je to hlavní," řekla. Co si za tuto sumu pořídí, zatím netuší. Jediným jistým dárkem bude dovolená po sezoně. "Určitě ale nepoletím na Antarktidu," smála se Sáblíková, jež se chce vydat za teplem.

Reklama

Související témata: