Hlavní obsah

Předseda ČOV Jirásek: Sáblíková? To je malý zázrak

VANCOUVER

Velkou radost měl z vystoupení našich sportovců na olympiádě ve Vancouveru předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek. Šest získaných medailí předčilo i jeho očekávání před hrami, nejvíce pochopitelně oceňuje tři získané kovy Martiny Sáblíkové. "Skláním se před ní, vydala se ze všech sil. Je to individuální úspěch její a jejího trenéra," chválil Jirásek.

Foto: Václav Mudra

Předseda ČOV Milan Jirásek

Článek

Jak se podle vás z českého pohledu vyvedla olympiáda ve Vancouveru?

Hry byly velice úspěšné, takový počet medailí je potřeba označit za vynikající výsledek. Před hrami jsem mluvil o čtyřech, i když radši vždycky říkám méně než více, protože je lepší být příjemně překvapený.

O medailovou sbírku se ale velkou měrou zasloužili dva sportovci - Lukáš Bauer a Martina Sáblíková.

Vždycky je někdo nejlepší, všichni nemohou být špička. Ale nemyslím, že by to leželo jen na nich, měli jsme víc dobrých výsledků.

Značné procento českých reprezentantů ale končilo i na chvostech výsledkových listin.

A jsou pak označováni za olympijské turisty... Ale oni si to zaslouží, vždyť byli pozváni Mezinárodním olympijským výborem a sportovními federacemi. Kdyby každá země vyslala jen kandidáty na medaili, jak by to startovní pole vypadalo? Navíc my se vešli do svého rozpočtu, zase se nám to vrátí v podobě programu olympijské solidarity.

Jak hodnotíte výkony Martiny Sáblíkové, která se zařadila mezi hvězdy olympiády?

To je malý zázrak. Vyvrací všechny teorie, jak se rodí úspěšný sportovec. Pohybuje se mimo systém a je to individuální úspěch její a jejího trenéra. Skláním se před ní, vydala se ze všech sil. Petr Novák zúročil všechno, co za svůj život kolem rychlobruslení nasbíral.

Měla by podle vás být postavena v Česku rychlobruslařská hala?

Rychlobruslení si dráhu určitě zaslouží a nejen kvůli Martině. Ale máme zkušenost se současnou O2 Arenou. Zezačátku byla spousta slibů, nepsaných závazků a požadavků, z nichž se skoro nic nenaplnilo. Naznačuje se, že tu je tajemný investor, který by halu pak pronajímal... Ale měl by existovat ověřený finanční plán s danými zárukami.

Nezklamali vás hokejisté?

Mě spíš děsí výsledky mládežnických týmů. Loni byl Evropský festival olympijské mládeže v polském Slasku, propočítávaly se koeficienty výsledků mládeže a nepozvali nás. Byli jsme druzí náhradníci za Německem! To jsem si říkal, že je zle.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články