Hlavní obsah

Kvůli dopingu může i ve Vancouveru dojít na razie

VANCOUVER

V případě důvodného podezření z porušování dopingových pravidel se mohou sportovci dočkat na olympiádě ve Vancouveru policejních prohlídek. Mezinárodní olympijský výbor totiž dosáhl dohody s kanadskými úřady, přestože specifický zákon o postihování dopingu v Kanadě neexistuje.

Článek

Policejní razie už zažili olympionici před třemi lety v Turíně, kde mají funkcionáři v boji proti nepovoleným látkám ve sportu větší pravomoci. Podle bývalého šéfa antidopingové agentury WADA Dicka Pounda, jenž je nyní členem organizačního výboru blížících se her, nebude situace v Kanadě příliš odlišná.

"Policie má veškerou moc k tomu, aby zkoumala přechovávání a pohyb věcí, které mají co do činění se zakázanými látkami," upozornil. K provedení prohlídky podle něj stačí podezření MOV a svolení soudce.

Otevřenou otázkou zůstává ochrana osobních údajů, kterou stále řeší zástupci MOV a organizačního výboru s místními úřady. MOV by zatím měl obdržet informace z vyšetřovacích záznamů policie jen tehdy, pokud dojde k porušení zákona. "Rádi bychom dosáhli toho, aby nám civilní úřady všude na světě poskytovaly informace výhradně pro účely postihu sportovců," dodal Pound.

Reklama