Hlavní obsah

Krok do budoucnosti v České televizi. Olympiáda poprvé v HD rozlišení

PRAHA

Milník srovnatelný s přechodem z černobílého na barevné rozlišení chystá v rámci projektu vysílání ze zimních olympijských her ve Vancouveru Česká televize. Poprvé v historii totiž bude signál kompletně v plném rozlišení HD, které nabízí detailnější, ostřejší a věrnější obraz. Podle informací Sport.cz se náklady na olympijské vysílání pohybují mezi 20-30 milióny korun.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

DEFAULT TITLE

Článek

„Bude to nejkomplikovanější vysílání v dějinách České televize. Podobně jako německá ARD učiníme krok do budoucnosti a poprvé budeme vysílat v HD rozlišení. Narozdíl od německých kolegů ale s nesrovnatelně menším týmem,“ uvedl na úterním setkání s novináři generální ředitel ČT Jiří Janeček. „Náklady budou vyšší než třeba při olympiádě v Turíně, ale ne enormně. Každou korunu jsme vážili dvakrát, rozhodně nerozhazujeme,“ poznamenal šéfredaktor redakce sportu Otakar Černý.

Na vysílání v plném rozlišení se mohou těšit diváci se satelitním a kabelovým příjmem a odpovídajícím přijímačem. „Učinili jsme poslední krůček ke zvýšení obrazové kvality. Principálně jde o to, že je obraz složen z mnohonásobně většího počtu řádků a bodů. To nabízí mnohem detailnější obraz, což je patrné zejména na přijímačích s velkou úhlopříčkou. Byl to obrovský úkol, televize ještě na tento formát není celá přestavěná,“ podotkl ředitel techniky ČT Rudolf Pop. „O přechodu na HD rozlišení se říká, že je to jako přejít v galerii ze sálu impresionistů k realistům,“ doplnil jeden z autorů projektu a komentátor Robert Záruba.

Veřejnoprávní televize vysílá do Vancouveru sedmadvacetičlenný tým, z toho je patnáct komentátorů a tři spolukomentátoři - bývalá běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, hokejový expert David Pospíšil a bývalý sjezdař Jan Holický. V obou centrech olympiády - ve Vancouveru a ve Whistleru - budou působit dva oddělené štáby, v nichž budou působit i reportéři přinášející obrázky ze zákulisí her. Na českých obrazovkách nebudou chybět ani televizní fejetony a do Českého domu si bude již tradičně zvát své hosty Jaromír Bosák.

Na ČT4 olympiáda až na výjimky nonstop 

Na Kavčích horách pak budou fungovat dvě studia. Tzv. studio Olympia bude vysílat živě na programu ČT2. „Tam diváci najdou to nejlepší z her, závody českých medailových nadějí, hokej. Olympia bude vysílat každý den zhruba od 17 do 6 hodin ráno,“ vysvětlil Záruba. Na ČT4 poběží studio s pracovním názvem Adrenalin. „Tam diváci najdou přímé přenosy z rozjížděk a zápasy z postupových fází. A zhruba od 8 do 18 hodin zde poběží reprízy nočních událostí. Na ČT4 bude olympiáda šestnáct dní takřka 24 hodin denně s výjimkou některých událostí, na které jsme smluvně vázáni, jako třeba fotbalovou Ligu mistrů a Evropskou ligu,“ dodal Záruba.

V pražských studiích se tradičně představí nejen při spolukomentování množství hostů. „Dohromady máme na seznamu okolo šedesáti jmen, mezí nimiž nechybí řada olympijských medailistů. Třeba zlatí hokejisté z Nagana Dominik Hašek či Jiří Šlégr, bývalí skokani Jiří Raška s Pavlem Plocem, běžkyně na lyžích Květa Jeriová-Pecková či Zuzana Kocumová, krasobruslař René Novotný...,“ vypočítal hlavní moderátor studia Olympia Vojtěch Bernatský.

Česká televize vedle chystaného projektu na obrazovce spustila již v pondělí olympijský web www.zoh.cz, jehož jádrem bude on-line vysílání programů ČT2 a ČT4 a dalších šesti kanálů. Všechny kanály budou v SD kvalitě, jeden v HD rozlišení. Sledování videí však bude z důvodu licence omezeno jen na území ČR.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články