Hlavní obsah

Lidem se tu vrací nadšení pro hry, vidí atašé olympijské výpravy Petřík

Michal OsobaPrávo

Koncem 60. let patřil Luboš Petřík jako talentovaný sjezdař do reprezentace. O čtyřicet let později bude českému sportu pomáhat v jiné roli. Ve Vancouveru bude působit jako atašé olympijské výpravy. Do nové úlohy ho dostala shoda okolností. „Když jsem byl v reprezentaci, u týmu působil jako lékař Milan Jirásek,“ vzpomíná Petřík na současného šéfa Českého olympijského výboru.

Foto: ČTK/AP

Pohled na Vancouver, dějiště zimní olympiády

Článek

„Pak jsem v roce 1974 odešel z Československa do Vancouveru, a když tu byl před dvěma lety kongres MOV, našel si mě Jirásek v seznamu, nechal mi vzkaz a začali jsme spolupracovat,“ objasňuje hlavní profesí inženýr-stavař, který detailně sleduje přípravy sportovního svátku.

NÁLADA VE MĚSTĚ. Devět dní před startem her už město olympiádou zcela žije. „Jakmile dorazila pochodeň do Britské Kolumbie, je toho plný tisk i televize,“ popisuje Petřík. „Když se Vancouver o hry ucházel, měla kandidatura podporu 66 procent obyvatel. Poté, jak se zvyšoval rozpočet, snižovalo se to procento někam k padesáti, ale teď se opět s blížícím se zahájením lidem to nadšení vrací,“ líčí atašé.

ROSTOUCÍ ROZPOČET. V současné celosvětové ekonomické situaci jsou obyvatelé obzvlášť citliví na objem peněz vydaných na olympiádu. „Původně byl rozpočet na bezpečnost 175 miliónů dolarů, to ale bylo absolutně podceněné. Teď bude kolem jedné miliardy a ta půjde z veřejných rozpočtů, což se samozřejmě mnohým nelíbí,“ tvrdí Petřík. „Ale ostatní výdaje lidé nekritizují, vždyť se tu postavilo metro z letiště do středu města i nová silnice do Whistleru, což by jinak vznikalo desítky let.“

NEPŘÍZEŇ POČASÍ. Trochu nečekaná hrozba. Zatímco střední Evropa je pod sněhovými závějemi, ve Vancouveru stále prší. „Teploty jsou tu pořád o tři stupně vyšší, než je průměr, navíc přibylo srážek,“ říká Petřík s tím, že nejhorší je situace v Cypress Mountain, dějišti soutěží v akrobatickém lyžování a snowboardingu. „Předpověď slibuje malinké ochlazení, ale sníh se dováží z vyšších poloh. O přeložení disciplín se tu zatím nemluví, ale bylo by možné je uspořádat ve středisku Blackcomb, kde jsou čtyři metry sněhu,“ ujišťuje atašé.

DIVÁCKÝ ZÁJEM. Ten je obrovský. „Bohužel je k dispozici málo vstupenek ve Whistleru, vznikly tam jen provizorní tribuny za cílem pro 8000 diváků, takže lidé nebudou podél trati, což si myslím, že je škoda,“ líčí Petřík. Sám ví, jak těžké bylo lístky sehnat. „Moje tři děti se přes internet přihlásily hned, jak se prodej otevřel. Zamluvily si lístky na všechny lyžařské disciplíny i biatlon, ale nevyšel na nikoho ani jeden.“

KDO ZAPÁLÍ OHEŇ. Tajemství všech olympiád. Kdo dostane důvěru? Hokejová legenda Wayne Gretzky? „Spíš si myslím, že to bude žena, možná některá z rychlobruslařek,“ odhaduje Petřík. Jedna z dřívějších kandidátek, rychlobruslařka Hughesová, ale ponese na zahájení kanadskou vlajku.

Reklama