Hlavní obsah

V závěru štafety ponese olympijskou pochodeň i Schwarzenegger

Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger a dvojnásobný olympijský vítěz v atletice Sebastian Coe budou mezi slavnými osobnostmi, které v pátek ráno před zahájením her ve Vancouveru ponesou olympijský oheň.

Foto: Paul Drinkwater, ČTK/AP

Kalifornský guvernér a bývalý herec Arnold Schwarzenegger

Článek

"Chceme opravdu velký závěr," uvedl šéf organizačního výboru (VANOC) John Furlong poté, co VANOC zveřejnil jména členů olympijské štafety pro závěrečné úseky.

Vedle bývalé filmové hvězdy Schwarzeneggera a předsedy organizačního výboru letních OH v Londýně 2012 Coea ponesou pochodeň známí Kanaďané - otec legendárního hokejisty Waynea Gretzkého Walter, astronautka Julie Payetteová, zpěvačka Jann Ardenová a bývalý brankář hokejistů Vancouveru Canucks Richard Brodeur.

Po 106 dnech skončí štafeta s pochodní ve Vancouveru, kde se v pátek odpoledne, jen několik hodin před slavnostním zahájením her, očekávají protesty. "Pokud se objeví lidé, kteří budou chtít na trase štafety vyjádřit své názory, nebude to nic nového. Když dojde k nějakým kontroverzním situacím, budou vyřešeny profesionálně," uvedl Furlong.

Podle viceprezidenta organizačního výboru Davea Cobba očekává bezpečnostní služba pokojné demonstrace v rámci zákona, o čemž také VANOC informoval představitele Mezinárodního olympijského výboru.

"Nemáme z toho obavy. Musíme akceptovat protesty, ke kterým asi dojde. Na to jsme ale zvyklí, je to normální," uvedl člen výkonného výboru MOV Gerhard Heiberg, jenž byl šéfem organizačního výboru her v Lillehammeru 1994.

Reklama

Související témata: