Hlavní obsah

Nostradamus z Harvardu na olympiádě favorizuje Kanadu

VANCOUVER

Prognóz a spekulací před zahájením zimních olympijských her ve Vancouveru přibývá. Fanoušci si mohou listovat ve více či méně zasvěcených předpovědích, kolik medailí jejich sportovci v Kanadě získají. Profesor ekonomie Dan Johnson z Harvardovy univerzity je ovšem zvláštní kategorie. Jeho předpovědi se dlouhodobě naplňují s úspěšností 94 procent!

Foto: www.hockeycanada.com

Kanadské barvy by podle Johnsona měly na domácí olympiádě slavit triumf.

Článek

Jako by měl křišťálovou kouli a v ní předem viděl výsledkové listiny všech olympijských disciplín. Kanadský profesor ekonomie Dan Johnson z Harvardovy univerzity je sportovním prorokem Nostradamem moderní doby.

Svoji metodu vypracoval v roce 1999 a od roku 2000 předpovídá medailové zisky na olympijských hrách. Za pět předchozích olympiád dosáhl neuvěřitelné úspěšnosti prognózy 94 procent...

Takže honem, jak to podle Johnsona skončí ve Vancouveru? Nejvíc věří svojí Kanadě, které prorokuje 27 medailí. O placku méně by měly shodně získat Spojené státy a Norsko. Pokud jde o vítězství v jednotlivých disciplínách, nejvíc favorizuje Rusko s osmi a Německo se sedmi zlatými.

Medailové zisky podle Johnsonovy předpovědi
27 - Kanada (5 zlatých), 26 - Spojené státy (5 zlatých) a Norsko (4 zlaté), 25 - Rakousko (4 zlaté), 24 - Švédsko (4 zlaté), 23 - Rusko (8 zlatých), 20 - Německo (7 zlatých), 19 - Itálie (3 zlaté), 14 - Finsko (4 zlaté), 13 - Švýcarsko (4 zlaté), 12 - Čína (2 zlaté), 11 - Jižní Korea (4 zlaté), 10 - Nizozemsko (3 zlaté).

Zdá se vám, že Kanaďan protlačuje své krajany? Johnson tvrdí, že ne. „Mé předpovědi vycházejí výhradně ze statistických hodnot, jako je hrubý domácí produkt, počet obyvatel, podnebí, politické uspořádání a výhoda domácího prostředí. Bohužel, pro Vancouver mi opravdu vychází, že nejlepší bude Kanada,“ usmívá se šílený profesor.

Než se mu začnete smát, měli byste vědět, že před čtyřmi lety v Turíně naprosto přesně předpověděl pořadí nejlepších čtrnácti zemí (!) v konečném hodnocení národů.

Není bohužel známo, jakou roli ve Vancouveru přisuzuje Johnson českým sportovcům. Zveřejnil pořadí prvních třinácti zemí a mezi nimi Jágr, Bauer, Sáblíková a spol. nefigurují.

Češi tak musí vzít zavděk třeba velmi příznivou prognózou americké tiskové agentury AP, která jim přisuzuje čtyři zlaté (Sáblíková 2, Kraus, Bauer) a dvě bronzové (Bauer, Záhrobská) medaile...

Reklama

Související témata: