Hlavní obsah

Gretzky: Ani můj táta netušil, že zapálím olympijský oheň

VANCOUVER

Nejpřísněji střeženým olympijským tajemstvím byla i ve Vancouveru jména posledních členů olympijské štafety. „Ani můj táta o tom nevěděl,“ přiznal slavný hokejový útočník Wayne Gretzky, jenž oheň při slavnostním zahájení zapaloval.

Foto: Hans Deryk, Reuters

Legendární Wayne Gretzky při zapalování olympijského ohně.

Článek

„Pořád se mě ptal, jestli mě opravdu nepožádali, abych pochodeň nesl aspoň sto yardů,“ usmíval se Gretzky. „Ale já mu opakoval, že ne, protože jinak by se o tom za chvíli dozvěděl celý svět,“ smál se „The Great One“. Jeho otec nakonec nesl pochodeň ráno před zahájením, Gretzky byl úplně posledním jejím držitelem.

„Tu poctu mi nabídli 2. října loňského roku, ale slíbil jsem, že nikomu nic neřeknu, jinak mě mohli vyměnit. Ani s ostatními členy štafety jsme o sobě navzájem nevěděli,“ popisoval Gretzky. „Až poslední dvě noci jsme strávili zkouškami,“ dodal.

Ani ty nestačily, jeden z pylonů se nevztyčil, a tak rychlobruslařka Le May Doanová zůstala s pochodní v ruce stát. „Byla to technická chyba, celý mechanismus je komplexem detailů, které musí fungovat. Jeden bohužel selhal,“ vysvětloval David Atkins, jenž byl za slavnostní ceremoniál zodpovědný. „Udělali jsme všechno, co bylo v našich silách, připravovali jsme se dlouho, ale žijeme v reálném světě, kde se něco takového může stát,“ krčil rameny.

Reklama

Související témata: