Hlavní obsah

Crosbyho dres z OH se vydražil za 35 tisíc dolarů

VANCOUVER

Organizační výbor olympijských her ve Vancouveru začal dražit cenné suvenýry a o zájemce rozhodně neměl nouzi. Nejvíce vynesl dres kanadského hokejisty Sidneyho Crosbyho z utkání proti Švýcarsku. Za ten musel nový majitel vyplatit 35.034 dolarů (asi 661 tisíc korun).

Foto: Shaun Best, Reuters

Sidney Crosby (vlevo) s Robertem Luongem.

Článek

Přes 13 tisíc dolarů se vyhoupla částka za jeden z puků, s kterým se hrálo prodloužení finálového zápasu proti USA.

"Když vidím počet nabídek a ty koncové ceny, tak jsem velmi příjemně překvapen," oznámil Dennis Kim, obchodní ředitel organizačního výboru. Dražba probíhá i na internetu prostřednictvím aukční síně eBay, kde si mohou příznivci koupit repliky vstupenek, maskotů nebo jiné umělecké předměty s motivem her. V současné době tak už sběratelé nemusejí kvůli cenným olympijským relikviím objíždět celý svět.

Začalo to v Atlantě 

Systém dražby rozličných předmětů započal již při olympiádě v Atlantě 1996 a nyní může ještě vylepšit finanční bilanci obří sportovní akce. "Olympijské hry jsou samozřejmě velkým obchodním podnikem a každý podnikatel chce skončit v plusu. Tohle může vancouverským organizátorům pomoci k ještě lepšímu výsledku," uvedl vášnivý sběratel Craig Perlow.

Ten vlastní olympijské předměty už od her v Montrealu před 34 lety. "Zájem je vždy velký hned po olympiádě, později už nebudou lidé ochotni zaplatit tolik peněz za stejnou věc," dodal.

Reklama