Hlavní obsah

Bauer: Pospíchal jsem, ale nohy se nechtěly chytit

Kontrolním závodem na 10 kilometrů se zabavili čeští lyžaři v dějišti zimních olympijských her v kanadském Whistleru. A Lukáš Bauer v něm ztratil celých 32 sekund na nejlepšího Martina Koukala. "Mně osobně by vyhovovalo, kdyby bylo méně rovinatých pasáží, na kterých jde spíš ztratit než získat. Celkově se mi ale líbí, jede se hodně lesem a člověk má pocit rychlosti," vykládal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lukáš Bauer

Článek

Byl jste i vy překvapený čtvrtým místem v kontrolním závodu?

Asi jsem si zkraje týdne dal na tréninku víc, než bylo vhodné, a vůbec mi to nesedlo. Nedokázal jsem se srovnat s prosolenou tratí s ledovým podkladem, vůbec mi to nešlo. Byl jsem od začátku vlažný, chtěl jsem pospíchat, ale nohy se nemohly dostat do frekvence. Nevidím to ale nijak pesimisticky, neznamená to, že v pondělí to bude stejné.

Stejné by nemělo být ani počasí. Slunce by měly vystřídat srážky...

Znáte to. Někdo říká, že má napadnout sedmdesát centimetrů, někdo jiný mluví o čtyřiceti milimetrech. Proto předpovědi počasí nevěnuji pozornost. Každopádně mi to připomíná jarní trénink, kdy se začíná na ledu a končí v břečce. Nebude to nic jednoduchého pro nás, ani pro servismany.

Naznačil test záludnosti tratě?

Jsou trochu těžší, než se zprvu zdálo, a prověří každého. Čekají nás dlouhé kopce, po nichž následují rychlé sjezdy ukončené ostrou vracečkou. Mně osobně by vyhovovalo, kdyby bylo méně rovinatých pasáží, na kterých jde spíš ztratit než získat. Celkově se mi ale líbí, jede se hodně lesem a člověk má pocit rychlosti. Celý test jsme ale bohužel nejeli přímo na trati patnáctky, takže jsem neměl možnost uvažovat o taktice.

I vy jste si stěžoval na apatii z dlouhého pobytu. Nesedla na tým před startem her krize?

Na mě zkraje týdne padl pocit, že mě nic nebaví. Přijdete z tréninku, dlouho si povídáte u jídla, přijdete na pokoj, kde můžete jen ležet nebo spát. Možná to mělo souvislost i s výkonem v kontrolním závodu, možná tam malinko straší blížící se závod. Ještě že už přecházíme do závodního rytmu, po dni volna dva dny tréninku a před závodem opět volno. Jedno vím totiž jistě. Horší než v testu už to být nemůže.

Reklama