Hlavní obsah

Konečně se na mě usmálo štěstí, jásal Churavý

Větrná loterie při skokanské části závodu sdruženářů na velkém můstku rozezlila hodně favoritů, Pavel Churavý měl ale tentokrát důvod ke spokojenosti. Podmínky pro skok sice také neměl ideální, ale do běžecké části vybíhal jako osmý a nakonec vydřel páté místo. Nejlepší český výsledek od her v Naganu 1998.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český sdruženář Pavel Churavý během olympijských her ve Vancouveru.

Článek

Po loterii na můstku je páté místo skvělé, ne?

Zaplaťpánbůh, konečně! Po skoku jsem se už koukal, jestli si ze mě tam nahoře nedělají srandu. Měl jsem zase smůlu, třikrát jsem slézal z můstku. Napočtvrté mě pouštěli na pětadvacáté vteřině. Pořád jen čekání a čekání. Měl jsem obavu, aby to nebylo stejné jako na středním můstku. Kluci za mnou ale měli ještě větší smůlu, takže nakonec při mě štěstí stálo.

Hodně elitních závodníků na podmínky na můstku doplatilo a stěžovalo si na neregulérnost závodu. Jaký je váš pohled?

Podmínky určitě regulérní nebyly, to bylo vidět. První kolo se zrušilo a kdo skočil, tak na podruhé už neskočil. Takový je ale sport. Já jsem hlavně rád, že se povedl můj výsledek.

Do běhu jste vyrážel z osmé pozice s odstupem dvanácti sekund od medaile. Na jaké umístění jste si věřil?

Dnes to bylo hodně těžké a po skoku jsem si nevěřil. Počítal jsem to na dvanácté místo. Lyže mi ale super jely a vyšla mi taktika. Nikam jsem nespěchal. Skupina rychlíků mě sice dojela zbytečně brzo, ale zase jsem si mohl trochu odpočinout. V posledním kole jsem se snažil balík roztrhat, měl jsem obavu, že mě udělají ve finiši. Roztrhlo se to už na prvním kopci, aniž bych do toho vložil úplně největší úsilí. Manninena jsem sice nedokázal chytit, ale Tandeho a Pittina jsem na stadiónu přespurtoval.

Finiš jste zvládl výborně, soupeřů jste se zbavil vnějším obloukem v zatáčce do cílové rovinky. Skoro se zdálo, že to nebylo těžké...

Věděl jsem, že do toho musím dát všechno a konec už nějak dojedu. Naštěstí jsem to letos trénoval a vyplatilo se.

Honilo se vám něco hlavou, když jste mířil těsně za Manninenem do cíle?

Jenom jsem si říkal, ať už mě nikdo nepředjede. Na víc už jsem neměl. (smích)

Pátým místem jste ale vyrovnal...

...umístění Milana Kučery v Naganu. Možná to mohlo být trošku lepší... Ale ne, dnes to bylo dobré. Musím se pochválit za běh, velký dík patří servisu.

Kolik chybělo k bronzu?

Něco kolem dvaceti sekund. Takže dost. (smích) Rozhodlo se už na můstku, bylo jasné, že ti tři se tam udrží. Já jsem si ale dával za cíl být tady do šestého místa, takže jsem hodně spokojený. Pro mě je to životní výsledek a budu na to dlouho vzpomínat.

V Soči se můžete pokusit o vylepšení...

Myslím, že nad tím začnu za tři roky uvažovat. (smích)

Reklama

Související témata: