Hlavní obsah

Novák: Rychlobruslení není o talentu, je to dřina

PRAHA

Kdyby se vedle Sportovce roku uděloval v Česku i titul trenér roku, určitě by na něj Petr Novák (61) aspiroval. A nejspíš několikrát. Svou nejslavnější svěřenkyni Martinu Sáblíkovou dovedl už k pěti titulům mistryně světa v rychlobruslení, ke kompletní sbírce medailí z ME a čtyřem celkovým prvenstvím ve Světovém poháru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martina Sáblíková s trenérem Novákem na tiskové konferenci v Praze

Článek

Jeho trenérské úspěchy jsou mnohem víc ceněny v zahraničí než doma. Přesto odolává lákavým nabídkám pro sebe i Sáblíkovou. „Počítali bychom v miliónech, to je pravda, ale my chceme závodit za naši zemi,“ odpověděl na dotaz, proč se nenechají oslnit lukrativními nabídkami. Přitom doma nemají kde trénovat, natož závodit, a o peníze musejí prosit. Stát je přehlíží, přitom očekává olympijské medaile... „Ohromně nám ale pomohla Dukla, i když nás vede v kolonce různé,“ pochválil resort armády, který drží český sport nad vodou.

Novák nedostal nikdy nic zadarmo, a tak nazývá věci pravými jmény. V mládí dělal atletiku, běhal i Běchovice a Velkou Kunratickou. Od šestnácti let se ale věnoval rychlobruslení, vždyť je ze Svratouchu. Dostal se i do reprezentace. Tenkrát ale nikdo neznal recept, jak se bez domácí dráhy dostat mezi nejlepší. Vyučený soustružník s maturitou z průmyslovky vystudoval trenéřinu a učil se od zahraničních koučů. A našel vlastní recept, neboť už v roce 1988 přivedl na olympijský ovál v Calgary Jiřího Kyncla.

„Trenér musí mít přirozenou autoritu. O mě někteří tvrdí, že jsem kruťas. Nemyslím si to. Já si se svými svěřenci tykám, protože ani vykání by nezabránilo tomu, aby mě poslali někam. Ale to, co jim říkám, musí platit. Když jim tvrdím, že mají na to stát se mistry světa, musím je k tomu umět vést,“ prozradil tajemství svých úspěchů.

Kdo nepochopí, musí pryč

Nad slovem talent se jen pousmál. „Rychlobruslení není o talentu, ale v našich podmínkách především o dřině. Pokud se mají naplnit moje slova, že se může závodník stát mistrem světa, pak tomu musí především on sám uvěřit a dát tomu sto procent. Úplně se tomu oddat. Martina Sáblíková s Karolínou Erbanovou to naplňují. Kluci také, ale jejich cesta je delší. Kdo to nepochopí, musí pryč,“ zdůraznil.

A jestliže mluví o velkých nadějích na olympijské medaile, není to do větru. „Pokud nenastane nic nepředvídatelného, pak jich... Ale ne, vím, na co Martina a Karolína mají,“ nechtěl prozradit své představy. Jeho předpovědi však vycházejí až neuvěřitelně přesně. A zájmeno jich naznačuje, že medailí má v hlavě víc...

Reklama