Hlavní obsah

Sáblíkovou čeká na ME v Hamaru generálka na olympiádu

HAMAR/PRAHA

Českou rychlobruslařskou hvězdu Martinu Sáblíkovou čeká o víkendu generálka na olympijské hry ve Vancouveru. V norském Hamaru, kde se o olympijské medaile bojovalo před šestnácti lety, se uskuteční mistrovství Evropy ve víceboji a Sáblíková na něm bude útočit na čtvrtý cenný kov za sebou.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková se raduje z vítězství ve Světovém poháru v Berlíně.

Článek

Po triumfu v roce 2007 byla dvakrát třetí a ve sbírce jí tak chybí jen stříbrná medaile. "Určitě by bylo pěkné, kdybych se mi to povedlo zkompletovat. Já ale budu ráda za každou medaili. Hlavní je, aby mi šly dlouhé tratě," řekla Sáblíková ČTK.

Zatímco v Hamaru se bude bojovat na tratích 500, 1500, 3000 a 5000 metrů v součtu, na olympiádě se každá disciplína pojede samostatně. A silnou stránkou Sáblíkové jsou zejména trojka a pětka. "Evropu beru jako každý jiný závod. Chci zajet co nejlepší výsledek, ale uvědomuju si, že to hlavní teprve přijde," podotkla svěřenkyně trenéra Petra Nováka.

Na Vancouver myslí poslední dobou stále častěji. "Zrovna v úterý jsem se probudila a říkala si, co mě po Evropě čeká. Přijedeme domů, musím nakupovat vše potřebné, pak týden trénink a odlet do zámoří," nastínila program příštích týdnů.

Pečlivě sleduje i to, kolik času jí zbývá do dne D, prvního startu na olympiádě. "Píšu si tréninkový deník, takže přesně vím, kolik dní zbývá do zahájení her i prvního závodu. Dny jdou dolů," pousmála se Sáblíková, kterou čeká první start dva dny po zahájení her 14. února.

Nadcházejících několik desítek hodin však půjde olympiáda přece jen stranou a členka NowiS týmu se bude soustředit na víceboj. Jako vždy bude klíčové, jak se jí povede zvládnout úvodní pětistovku, její nejslabší trať. "Na tom záleží vždy. Když vyjde, mám šanci. Počkáme a budeme moudřejší," uvedla.

Svým výkonem na nejkratší trati se ale nestresuje. "Oproti minulosti mi už nevadí pětistovku jezdit. Zjistila jsem totiž, že se na ní neunavím. Necítím se tak utahaná jako po trojce. Pořád ale platí, že ty starty nejsou pro mě," řekla Sáblíková.

Nejlepší česká sportovkyně loňského roku v minulé sezoně nečekaně ovládla ve víceboji světový šampionát a ještě nyní považuje tuto zlatou medaili za nejneuvěřitelnější, kterou kdy získala. V Hamaru bude podle ní i podle trenéra Nováka hlavní favoritkou Daniela Anschützová-Thomsová z Německa.

"Bezpochyby to tak bude. Vysoké ambice budou mít všechny Holanďanky jako vždy. Některé týmy tady ale ještě ani nejsou, takže nevím, kdo všechno pojede," uvedla Sáblíková ve středu.

Česká výprava se do Hamaru přesunula v pondělí z Collalba, kde trénovala od vánočních svátků. "Bylo to tam dobré. Jestli jsme zvládli vše, musí říct Petr (trenér Novák), ale já si myslím, že to bylo v pořádku. I tady se mi jezdí pěkně," podotkla.

Dobrou náladu Sáblíkové a spol. nezkazily ani kruté mrazy, které v Hamaru panují. V norském středisku teploty klesly na minus 30 stupňů Celsia. A má být ještě hůř. "Je tu i hodně sněhu, takže to vypadá pěkně. Takovou zimu jsem ale ještě nikde nezažila," dodala Sáblíková.

Reklama