Hlavní obsah

Rychlobruslařka Novotná má zlaté brusle kvůli zlatým snům

DRÁŽĎANY

Vyspěla psychicky, věří si a své cíle si posouvá výše. Rychlobruslařka na krátké dráze Kateřina Novotná pojede již na své třetí olympijské hry a doufá, že ve Vancouveru vylepší šesté místo z Turína.

Foto: Pavel Rycl

Česká rychlobruslařka Kateřina Novotná

Článek

"Tehdy to byl velmi dobrý výsledek a doufám, že vzestupná tendence bude pokračovat," řekla ČTK na mistrovství Evropy v Drážďanech, kde se od pátku snaží naplnit svůj první cíl sezóny. Posunout zmíněnou hranici o něco výše a po loňském stříbru získat evropské zlato.

Na ledovém oválu je Novotná snadno identifikovatelná. Vedle české kombinézy září její nové brusle. Koncem roku si je nechala vyrobit na míru v korejském Soulu. A sama si zvolila barvu: zlatou. Myslela při výběru barvy na evropský triumf a třeba i na zlato z Vancouveru? "Ano," přiznala s úsměvem, ale hned dodala: "Uvidíme."

Olympiáda už je za dveřmi, ale Novotná ji zatím v hlavě odsunula stranou. Nyní se soustředí na Evropu, i když obě soutěže spolu úzce souvisejí. Kdyby šampionát vyhrála, dozajista by 4. února odletěla do Kanady dobře naladěná. "Každý dobrý výsledek je krokem k tomu, abych se dobře cítila na olympiádě," řekla Novotná.

Staré brusle se rozpadly

Rychlobruslařské boty během olympijské sezóny vyměnila tak trochu z donucení. Její staré se už rozpadaly. "Každou chvilku jsem něco měnila - přezku, očka, šrouby... A chtěla jsem zkusit něco nového," uvedla, proč se rozhodla pro špičkovou korejskou značku. "Noha si zvykla asi za týden, už jsem v pohodě," podotkla Novotná.

O své brusle se stará sama. Brousí si je a jako většina závodníků má třiceticentimetrovou dlouhou "ohýbačku", aby si mohla kdykoli a kdekoli upravit ohnutí ostré hrany u špičky a paty brusle. "Pokud brusle nedrží, tak vám balancování vezme hodně energie. Naopak, pokud jsou brusle jako by přirostlý k noze, tak můžete na ledě dělat, co chcete, což výrazně pomáhá k jistotě," řekla Novotná.

Pětadvacetiletá závodnice si dojela pro šesté místo na turínských hrách na trati 500 metrů. "Jezdilo mi to tam, ale vždycky je v tom trochu štěstí. V shorttracku člověk nikdy neví, ale musíte to umět. A nejen závodit, ale jezdit i takticky," uvedla rychlobruslařka.

Novotná je lépe připravena než v Turíně

Konkurence je po čtyřech letech větší a startovní pole na světové úrovni vyrovnané. Novotná je nejen o čtyři roky starší, ale prý hlavně lepší technicky i fyzicky. "I jako člověk jsem vyspěla psychicky. Závody zvládám líp. Beru to tak, že se chci bavit, chci být úspěšná, ale hlavně se tím chci bavit," řekla Novotná.

Po závodech jezdí převážně jen s trenérem Jindřichem Paříkem. Na fyzioterapeuta jim nezbývají peníze. "Na to nemáme, ale zvládám automasáž, hodně se protahuji a občas mě trochu namasíruje trenér. Ve srovnání se špičkou kvůli tomu pomalejší nejsem," řekla.

Zaklepala pro štěstí, že se jí obecně vyhýbají zranění. Při shorttracku přitom hrozí po kontaktu pád a při něm třeba řezné rány o brusle. Před těmi nyní závodníky chrání speciální keflarové kombinézy, které jsou schované pod těmi závodními. "Mně se to nikdy nestalo, měla jsem při pádech štěstí a žádné řezné zranění jsem neměla," řekla.

Kvůli rychlobruslení se Novotná vzdala vysoké školy. Doufám ale, že se jednou na studia vrátí. Dříve než po olympiádě v Soči za čtyři roky to ale nebude. "Chci se věnovat bruslení, dokud jsem zdravá a baví mě. Určitě bych se tam chtěla podívat a pak uvidíme," doplnila.

Reklama