Hlavní obsah

Nizozemští rychlobruslaři představí na OH revoluční kombinézy

RICHMOND

Nizozemští rychlobruslaři nastoupí na start olympijských závodů ve Vancouveru v nových kombinézách, na jejichž vývoji se podíleli odborníci z fakulty leteckého inženýrství v Delftu. Kombinézy mají údajně nižší odpor vzduchu a jsou dokonce tak revoluční, že kvůli nim národní svaz vypověděl smlouvu s firmou Nike. Ta přitom oblékala úspěšné reprezentanty osm let.

Článek

Rychlobruslaři si po zkouškách nové oranžovo-černé obleky pochvalovali. "Jsou velmi rychlé," citovala agentura AP Marka Tuiterta. Výzkumník Nando Timmer už reprezentantům podobným způsobem pomohl před hrami 1998 v Naganu, kde Nizozemci ve vylepšených kombinézách získali pět zlatých medailí.

Někteří soupeři jsou však k technologické novince skeptičtí. "Pořád je to jenom látka. Bruslit v tom stejně musíte jen vy sami," prohlásil Kanaďan Jeremy Wotherspoon.

Nizozemský trenér Jac Orie považuje nové kombinézy především za psychologickou výhodu před olympijskými závody. "A to nelze podceňovat. I kdyby to byl placebo efekt, dá se z toho něco vytěžit," dodal.

Nizozemci nicméně svým oblekům věří a novou technologii chtějí utajit co nejdéle, aby mohli z jejích výhod těžit i na dalších vrcholných soutěžích v budoucnu. "Máme dohodu, podle níž se žádné informace nedostanou ven až do roku 2014," prohlásil ředitel rychlobruslařského svazu Arie Koops.

Už v sobotu večer se ve Vancouveru ukáže, zda nová kombinéza pomůže ke zlatu na pětikilometrové trati Svenu Kramerovi. I když trojnásobný mistr světa v této disciplíně bude jasným favoritem i bez ní.

Reklama

Související témata: