Hlavní obsah

Rychlobruslařka Novotná postoupila do čtvrtfinále závodu na 500 m

VANCOUVER

Česká rychlobruslařka na krátké dráze Kateřina Novotná postoupila na olympijských hrách ve Vancouveru z kvalifikačních rozjížděk na 500 metrů do čtvrtfinále. Mistryně Evropy ve víceboji skončila ve třetí rozjížďce s časem 44,614 sekundy druhá za obhájkyní zlaté medaile Wang Meng z Číny, která vytvořila olympijský rekord 43,926.

Foto: Pavel Rycl

Rychlobruslařka Kateřina Novotná

Článek

První start je vždy nejhorší. Podařilo se mi ale postoupit, což je důležité a mohu být spokojená," řekla Novotná.

Mezi šestnáctkou postupujících zajela celkově dvanáctý čas. Do dalších bojů jí pomohl pád polské soupeřky Patrycje Maliszewské, která jela na průběžném druhém místě za suverénní Wang Meng. Čínská hvězda zlepšila olympijský rekord, přestože závěr rozjížďky zcela vypustila.

"Start nebyl z mého pohledu nejlepší, Polka mi tam trochu bránila, ale pak jsem byla rychlejší. Teď už budu klidnější, dostala jsem se do závodu," uvedla pětadvacetiletá Novotná, která chce ve Vancouveru alespoň na jedné ze tří tratí postoupit do finále. Čtvrtfinále ji čeká ve středu.

Hvězdný Ohno nezvítězil

První zlatou medaili v rychlobruslení na krátké dráze získal Korejec I Čung-so, který vyhrál závod na 1500 metrů. Ve finále předstihl dvacetiletý závodník o 365 tisícin sekund americkou hvězdu Apola Antona Ohna.

Sedmadvacetiletý Ohno díky druhému místu vyrovnal početně bilanci nejúspěšnější americké reprezentantky na zimních olympijských hrách Bonnie Blairové. Rychlobruslařská legenda má na kontě také šest medailí. V Calgary, Albertville a Lillehammeru získala pět zlatých a jeden bronz.

Ohnova sbírka ze Salt Lake City, Turína a Vancouveru nyní čítá dvě zlaté, dvě stříbrné a dvě bronzové medaile. Svou sbírku může ve Vancouveru ještě rozšířit, protože ho čekají ještě individuální starty na 500 a 1000 metrů, ale i štafeta na 5000 metrů.

I Čung-so v kvalifikaci zajel olympijský rekord, který posléze v semifinále vylepšil na 2:10,949. Finále opanoval v čase 2:17,611. Ohnovi pomohla ke druhému místu i kolize dalších dvou korejských reprezentantů v poslední zatáčce.

"Dokud nejsou oficiální výsledky na tabuli, v shorttracku nikdy nevíte, jak jste dopadli. Ať na ledě skončíte na prvním, druhém nebo šestém místě. Korejci jeli dost agresivně, takže jsem čekal nějaký kontakt," popsal své dojmy ze závodu slavný Američan.

"Ke konci jsem věřil, že by mohla nastat nějaká diskvalifikace jako v Salt Lake City," připomněl závod, který sice dokončil na druhém místě, ale po verdiktu rozhodčích byl původně vítězný Kim Dong-sung diskvalifikován. "Takhle to bylo jednodušší, o tom tento sport je," komentoval nehodu korejských soupeřů, které za normálních okolností neměl těsně před cílem šanci předstihnout.

ZOH - rychlobruslení na krátké dráze
Ženy - 500 m (kvalifikace):
1. Wang Meng (Čína) 43,926, 2. I Un-pjol (Korea) 44,000, 3. Greggová (Kan.) 44,009, ...12. Novotná (ČR) 44,614.
Muži - 1500 m:
1. I Čung-so (Korea) 2:17,611, 2. Ohno 2:17,976, Celski (oba USA) 2:18,053, 4. Oliver (Kan.) 2:18,806, 5. Song Si-pak (Korea) 2:45,010, 6. Liang Wen-chao (Čína) 2:48,192.

Reklama

Související témata: