Hlavní obsah

Pechsteinová olympiádu nevybojovala. Rivalka Sáblíkové u arbitráže neuspěla

VANCOUVER

Šance německé rychlobruslařky Claudie Pechsteinové na start na olympijských hrách definitivně shořely. Mezinárodní arbitrážní soud CAS ve čtvrtek s konečnou platností odmítl odvolání pětinásobné olympijské vítězky proti trestu za porušení dopingových pravidel. Učinil tak bez nutnosti sedmatřicetiletou závodnici vyslechnout.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Claudia Pechsteinová

Článek

Pechsteinová neměla nikdy pozitivní dopingový nález, ale v červenci minulého roku dostala kvůli podezřelým výsledkům krevních testů dvouletý zákaz startů, který platí až do 9. února 2011. Trest byl vynesen na základě úsudku ISU, že abnormální krevní hodnoty nemohly vzniknout přirozenou cestou. Ke stejnému závěru poté dospěl i CAS, nicméně rychlobruslařka jakékoli podvádění stále popírá.

Pechsteinová si v posledním zoufalém pokusu chtěla vymoci právo startu ve Vancouveru, především pak ve stíhacím závodě družstev. Po verdiktu CAS přiznala, že nic jiného ani nečekala. "To se dalo čekat," konstatovala.

Vyjádřila ale hluboké zklamání z postoje vedení DOSB (Německého olympijského sportovního svazu). To bylo podle ní neustále informováno o vývoji a znalo lékařská stanoviska "k diagnostikované krevní anomálii", nezasadilo se však o to, aby nové důkazy mohly být předneseny.

Reklama

Související témata: