Hlavní obsah

Maminka Martiny Sáblíkové: Při posledním závodu jsem byla nervózní nejvíc

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU

Ve svém oblíbeném houpacím křesle, tichá a napjatá a s očima upřenýma na obrazovku před sebou a se zatnutými pěstmi. Tak čekala maminka dvojnásobné olympijské vítězky Martina Sáblíkové Eva v jejich panelákovém bytě na žďárském sídlišti na to, jak její dcera jako poslední zvládne pětikilometrovou rychlobruslařskou trať. Až když projela cílem ve vítězném čase, zvedla i ona ruce nad hlavu a v slzách dojetí objala jako prvního osmnáctiletého syna Milana, také úspěšného zatím juniorského rychlobruslaře.

Foto: Jaroslav Šnajdr, Právo

Dojatá maminka Martiny Sáblíkové Eva krátce po vítězství její dcery v závodě na 5000 metrů.

Článek

Právě jemu přitom mohla na olympiádě fandit také. „Nominační limit totiž nesplnil o pouhé tři setiny sekundy. Příště už tam bude určitě taky,“ věří matka Martiny.

Ta přiznává, že poslední dceřin závod na olympiádě, kdy dosáhla medailového hattricku, byl pro ni největší nervák. „Při všech třech závodech, které Marťa jela, jsem byla nervózní, ale u toho posledního asi nejvíc. Ani jsem nemohla dýchat, když jsem viděla ty časy. Závodnice před ní nastavily laťku hodně vysoko. Je fantastické, že se jí to podařilo, a že tam to zlato cinklo. Jsem strašně moc ráda, je to moje holka. Jsem na ni moc pyšná,“ hladila na dálku alespoň přes obrazovku svou dceru, která právě s kloboukem na hlavě a širokým úsměvem projížděla po stadiónu vítězné kolo.

Dojatá maminka Martiny Sáblíkové Eva a její syn Milan krátce po vítězství její dcery v závodě na 5000 metrů.foto: Právo/Jaroslav Šnajdr

Poté si spolu se sestřenicí a dalšími příbuznými připila šampaňským, jak jinak než na Martinu. Až teď, když z ní spadlo napětí, přiznala Eva Sáblíková, že medaile očekávala. „Čekala jsem medaile na trojce a na pětce, a potom, co jsem ji viděla jet v Berlíně, tajně i na 1500 metrů, ale nikdy jsem to neřekla nahlas, jsem pověrčivá,“ říká s úsměvem do pípání sms a telefonátů na jejím mobilu s gratulacemi.

Martině Sáblíkové fandila celá její rodinafoto: Právo/Jaroslav Šnajdr

S dcerou byla naposledy v kontaktu v úterý, kdy jí napsala sms, ve které jí přála hodně štěstí v závodě. „Dcera měla naopak starost, jestli jsme v pořádku. V pondělí nám totiž cestou do Ostravy, na televizní rozhovor, na dálnici prasklo přední kolo. Milan naštěstí auto uřídil. Martina se to dozvěděla z facebooku, kam to Milan napsal,“ zmínila dramatické okamžiky Sáblíková.

Maminka Martiny Sáblíkové Eva se raduje z prvního místa své dcery na olympijských hrách ve Vancouveru.foto: Právo/Jaroslav Šnajdr

Ta pro dceru i jejího trenéra Petra Nováka připravila po návratu do vlasti velké překvapení. „Už ho mám nachystané, myslím, že je to oba dostane. Pomáhalo mi s tím pár známých, jinak o tom nikdo neví,“ naznačila matka nejúspěšnější české olympioničky v dějinách. Na setkání s Martinou se chystá společně se synem Milanem na ruzyňské letiště 2. března. „Snad se k ní prodereme, bude toho mít moc, ale myslím, že ji úspěch nezmění a zůstane taková, jaká je,“ uzavírá Eva Sáblíková.

Reklama

Související témata: