Hlavní obsah

Novotná v posledním závodě na krátké dráze upadla a končí

VANCOUVER

Česká rychlobruslařka Kateřina Novotná vypadla v olympijském závodě na 1000 metrů na krátké dráze už v rozjížďce. Nadějně rozjetý závod pro ni skončil pádem. Olympiáda tím pro ni končí a páteční čtvrtfinále už bude sledovat jen na dálku.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Rychlobruslařka na krátké dráze Kateřina Novotná padá během rozjížďky na trati 1000 metrů.

Článek

Novotná přitom rozjela závod výborně. Hned po startu šla do čela, a i když pak vedení přepustila domácí Kalyně Robergové, dlouho si hlídala postupové místo. V poslední zatáčce se ale před ni prosmýkla Maďarka Bernadett Heidumová, zkřížila jí cestu a Novotná ve snaze zabránit kolizi zakopla a zamířila do bariéry. Rozhodčí střet vyhodnotili jako regulérní.

Do cíle sice Novotná nakonec dojela, patnáctisekundová ztráta na vítězku ji ale poslala až na 27. místo, které se zřejmě ještě o jednu příčku zhorší kvůli dodatečnému postupu Němky Kleinové. Nejlepším olympijským výsledkem Novotné ze tří startů tak zůstane 12. místo ze závodu na 500 metrů.

Vynikající parametry měla pátá rozjížďka. Američanka Katherine Reutterová stanovila časem 1:30,508 nový olympijský rekord, jen o málo za ní zaostalo trio Číňanek. Hned dvakrát se hodnota olympijského rekordu měnila i v rozjížďkách mužů na 500 metrů, v nichž si postup pohlídali všichni favorité. Rekord si časem 41,397 nakonec alespoň na chvíli nechal v držení Kanaďan Francois-Louis Tremblay. Čtvrtfinále se pojedou v noci z pátku na sobotu.

Reklama

Související témata: