Hlavní obsah

Diskvalifikace ukončila vládu Korejek ve štafetě na krátké dráze

Korejské rychlobruslařky na krátké dráze přišly vinou diskvalifikace o zlatou medaili ze štafety na 3000 metrů i o svou dlouholetou dominanci na olympijských hrách. Místo nich si triumf vychutnávají Číňanky, které navíc přidaly světový rekord 4:06,610 minuty, stříbro vybojovaly Kanaďanky a bronz zbyl na USA.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Čínské rychlobruslařky na krátké dráze se radují z vítězství ve štafetě.

Článek

Korejská reprezentace ve štafetě dominovala od roku 1994 a i po dojezdu vancouverského závodu se radovala z pátého olympijského triumfu v řadě. Jenže radost vydržela jen minutu, když potvrzení výsledků nepřicházelo, hala zmlkla a čekala na verdikt rozhodčích. A pak se vše změnilo.

Rozhodl zdánlivě nevinný souboj pět kol před koncem. Korejka Čo Ha-Ri si po předávce hlídala vnitřní stranu dráhy, zatímco se jí snažila zvnějšku předjet Číňanka Sun Lin-Lin. Byla pomalejší, před soupeřku se nedokázala natlačit a vzápětí klopýtla o její brusli. Vše ustála a ani její tým se nijak nezlobil, byť ji zaškobrtnutí poněkud zpomalilo a vyneslo, rozhodčím se ale souboj nelíbil.

Diskvalifikace popudila celý korejský realizační tým, který arbitrům hodně spílal, jenže to byli téměř jediní nespokojení v hale Pacific Coliseum. Převážně kanadské publikum slavilo posun svých reprezentantek ze třetího místa na druhé a i američtí fanoušci mohli začít slavit medaili, třebaže jejich tým dojel s osmisekundovou ztrátou poslední.

ZOH - rychlobruslení na krátké dráze:
Ženy - štafeta 3000 m:
Finále: 1. Čína (Sun Lin-Lin, Wang Meng, Čchang Chuej, Čou Jang) 4:06,610, 2. Kanada (Greggová, Robergová, St. Gelaisová, Vicentová) 4:09,137, 3. USA (Baverová, Dudková, Gehringová, Reutterová) 4:14,081, Korea (Čo Ha-Ri, Kim Min-Čung, I Un-Pjol, Pak Sung-Hi) diskvalifikována.

Reklama

Související témata: