Hlavní obsah

VIDEO: Není k poražení. Je to těžař zlata, rozplývá se svět nad Sáblíkovou

VANCOUVER

Rychlobruslařka Martina Sáblíková je po zisku druhého zlata na olympijských hrách ve Vancouveru respektovanou sportovní celebritou. "Není k poražení," konstatuje německý tisk a dodává: "A v příštích letech to nebude jiné." Podobně se nad českou reprezentantkou rozplývají i Nizozemci.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Martina Sáblíková se zlatou olympijskou medailí.

Článek

Nizozemské i deníky a internetové servery ve čtvrtek jednohlasně oslavují triumf Sáblíkové, ale zároveň hořekují nad neúspěchem nizozemských reprezentantek. Bývalý nizozemský tenista s českými kořeny Richard Krajicek v deníku De Telegraaf dává Sáblíkovou a české fanoušky za příklad i Nizozemcům.

Krajicek svým krajanům vyčítá, že pokud jejich reprezentanti uspějí, jsou extrémně nadšení, pokud ale propadnou, mají ve zvyku neúspěšné sportovce odepsat. Takto například na pětikilometrové trati neuspěly Jorien Voorhuisová a Elma de Vriesová, které obsadily 10. a 11. místo.

"Česká republika si v tomto ohledu stojí lépe, jak jsem pochopil od svého otce," píše Krajicek, který se narodil již v Nizozemsku českým emigrantům. Jeho samého prý baví být hrdý na Sáblíkovou a její sbírku olympijských medailí. "České rychlobruslení má asi osm lidí, ona však není sportovec, ale těžař zlata," doplnil.

Jeho otec prý tvrdí, že česká reprezentantka poráží nizozemské konkurentky zejména proto, že se jim nepodobá. Sám je nazývá "strojírenským zázrakem" a poukazuje tak na velmi tvrdý tréninkový dril Nizozemců.

"V Nizozemsku je někdy příliš velký důraz na to, aby bylo všechno technicky dokonalé, což je důležitější než ocenění. Ale důležitý je mentální aspekt - absolutní vůle po vítězství, toho je Sáblíková dobrým příkladem," píše Krajicek.

Němci: Není k poražení

Martina Sáblíková není k poražení. Těmito slovy okomentoval německý sportovní magazín Kicker vítězství Sáblíkové. Německá média ale zdůrazňují, že tentokrát musela největší favoritka bojovat do posledního metru, aby porazila novou německou královnu rychlobruslařských oválů Stephanii Beckertovou, která stejně jako při vítězství Sáblíkové na 3000 metrů získala stříbro.

Podle Kickeru prokázala Sáblíková znovu své výsadní postavení na dlouhých tratích. "Od začátku nenechala nikoho na pochybách, že si přišla pro vítězství... Na všech mezičasech měla Češka lepší čas než Beckertová. Na konci sice musela zabojovat, časem 6:50,91 si ale zajistila zlatou medaili," popsal sportovní časopis na svých internetových stránkách jízdu Sáblíkové.

Podle časopisu Focus Beckertová sice zatřásla trůnem české rychlobruslařky, pětitisícovka ale byla podle očekávání jasnou záležitostí držitelky světového rekordu Sáblíkové.

Trenér Beckertové Stephan Gneupel pro Süddeutsche Zeitung připustil, že se svou svěřenkyní mysleli na nejcennější kov. "Člověk vždycky myslí na zlato, ale nejsem naivní. Takovou mnohostrannost jako Sáblíková nemá ve svém repertoáru žádná jiná závodnice," uznal převahu dvaadvacetileté Češky.

Dvě stříbrné medaile posunuly o rok mladší Beckertovou na post nejúspěšnější německé rychlobruslařky na hrách ve Vancouveru. Zároveň ji pasovaly do pozice největší medailové naděje pro Němce v tomto sportu. Podle Gneupela budou její úspěchy ale záviset také na formě české soupeřky. "Martinu Sáblíkovou bude i v příštích letech těžké porazit," prohlásil podle večerníku Hamburger Abendblatt.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články