Hlavní obsah

GLOSA: Plzeň už nehrozí pražským tankům klackem, do revoluční ligy vjíždí hlavní branou

Praha

Konec hvězdných válek, zato nový model a program zápasů od července až do června. Páteční duel obhájce titulu Plzně na Dukle odstartuje vpravdě revoluční ročník. Česká fotbalová liga poprvé v historii nabídne nadstavbovou část a bude napjatě čekat, jak na přelomovou změnu zareagují fanoušci. Hlavně v prosinci či únoru, kdy se bude také hrát.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Fotbalisté Plzně oslavují poslední titul.

Článek

Vzpomínáte? Rok starý výrok se stal téměř legendou. „Do ligy teď vjedou dva tanky, jeden rudý a druhý sešívaný. Já za nimi poběžím s malým klackem v ruce a v každé zatáčce ho budu tankům strkat do pásů a doufat, že aspoň jeden z nich se vysype," usmíval se plzeňský ředitel Adolf Šádek a mával větvičkou.

Jak všechno dopadlo, už známe. Svěží zelená plzeňská haluz v rukou kouče Vrby byla nad všechny pražské kaufy. Spartě zlomilo rozpoutání hvězdných válek vaz, Slavii přibrzdilo natolik, že neobhájila titul.

Po roce dostala obě S aspoň na čas rozum. Kádr přes léto obměňují již mnohem obezřetněji.

Přesto se zdá, jako by byli bookmakeři nepoučitelní. Viktoria je podle nich znovu až třetím největším favoritem na titul v řadě, za Slavií a Spartou.

Ale proč? Stabilní kádr Plzeň vhodně doplnila a s jistotou základní skupiny Ligy mistrů se může úvodní dva měsíce soustředit jen na první kola domácí soutěže, což je obrovská výhoda. Sešívaní mají v kapse minimálně Evropskou ligu, jenže se nejdřív vrhnou do kvalifikace Ligy mistrů. Letenské pak již příští týden čeká dokonce druhé předkolo Evropské ligy. Vzhledem k mizerným výsledkům v přípravě tak mají hned na startu starostí víc než dost.

Obhájce vjíždí do revoluční ligy hlavní branou a nemá ve zvyku přední pozice vyklízet. Teď naopak na pražských vyzyvatelích je, aby našli účinnou munici a královnu Viktorii vychýlili z cesty za jejím šestým titulem.

Samozřejmě nejen na nich. Jablonec s Olomoucí či Bohemians budou obhajovat báječnou minulou sezónu a pošilhávat třeba ještě výš. Návrat na pohárové pozice jistě spřádají Mladá Boleslav s Libercem, o záchraně do posledních vteřin už nechce slyšet ostravský Baník. Smělé plány mají i všichni ostatní.

Nové noty jsou nachystány, teď je podstatné, aby těsně po skončení světového šampionátu uvedl fanoušky do varu také předváděný fotbal. Protože dostat diváky do hlediště i v zimních měsících, kdy jsou zvyklí sedět v teple doma u televize, bude nejspíš nejnáročnější výzva pro životaschopnost revolučního projektu.

Reklama

Související témata: