Hlavní obsah

GLOSA: Guľa stíhá Trpišovského podle verze Trpišovský. Sparta se dál honí za svým ocasem

Vybavíte si ještě rozložení sil ve fotbalové lize před startem jara? Po podzimu suverénní Slavia mohla být v klidu, na obhajobu titulu už sázkové kanceláře ani nevypisovaly kurzy. Druhé místo bylo souzeno Plzni, bookmakeři však dávali šanci i Spartě, že by ještě mohla Viktorku přeskočit. Po restartu soutěže je na konci května všechno jinak. Sešívaní nemají klid, rozjetá Plzeň je týmem jara a otázku bitvy o titul drží otevřenou, byť s osmibodovou ztrátou. Sparta elitě nestačí, na devátém místě trne, jestli se po základní části vůbec vejde do šestičlenné skupiny o titul...

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Guélor Kanga ze Sparty a Pavel Bucha z Plzně v akci během zápasu, kdy dostali Letenští pořádnou .

Článek

Je to docela paradox. Slovenský mág Adrian Guĺa zneklidňuje českého Trenéra roku Jindřicha Trpišovského. Guľa přitom do Plzně přišel za stejné konstelace, v jaké ve Slavii začínal právě kouč obhájců titulu.

Trpišovský přece v polovině sezony střídal Jaroslava Šilhavého. Plzeň tehdy jistě vedla, od sešívaných už se titul nečekal. Nový realizační tým sám před sebe stavěl cíl vyhrát aspoň jarní část, nebyl však pod okamžitým tlakem.

Stejně tak se teď v zimě Plzně chopil Guľa, jen v opačném gardu mezi vládci posledních ligových sezon. Neztrácí však ani minutu. Viktoria pod jeho vedením ještě neztratila ani bod. A jelikož sešívaní zaplatili početné zimní změny v kádru matným jarním startem, najednou je pořád o co hrát.

Viktoria se na Spartě představila ve stejné fazoně, v jaké před nucenou pauzou končila. Pečlivě nachystaná, kompaktní, rychlá, líbivá a efektivní. Guľou vyvolená trojice akčních záložníků Čermák - Kalvach - Bucha ve středu hřiště přehrála Dočkala, Kangu a spol., Plzeň však měla díky Brabcovi s Hejdou jasně navrch i v obraně a díky výbornému Beauguelovi také v útoku.

Guľovi slouží ke cti, jak rychle dokázal mužstvu vtisknout svůj rukopis, jak rychle hráči vzali jeho notičky za své.

Navíc od Pavla Vrby přebíral mužstvo dlouhodobě postavené na pevných základech. Vztahy hráčů i vedení s nejúspěšnějším koučem Viktorie všech dob se v poslední době opotřebovaly, ale pořád ještě nebylo tak zle.

Co by za podobnou výchozí pozici dal Václav Kotal, na Spartě narychlo instalovaný za Václava Jílka hned po prvním jarním kole!

Prognózy expertů, že Sparta se z krachu šíleného projektu Stramaccioni bude sbírat několik let, nebyly liché. Trenéři se na Letné dál střídají v šíleném tempu, je těžké vůbec sečíst, kolik vážných problémů musejí při svých záchranných misích řešit.

Dost trefně situaci nedávno popsal Jakub Otava, který ve vedení Sparty působil deset let. S odstupem času pro deník Sport kriticky přiznal, že klub nikdy nedokázal udělat tlustou čáru, pořád jen na něco reagoval a snažil se zachraňovat situaci. Místo dlouhodobé vize a strategie tak byl jako pes, který se honí za svým ocasem. Sparta stále prahla po okamžitém úspěchu, ale vlastně jen ztrácela čas...

Proto třeba nebyla připravená, aby se dohodla s Trpišovským, přestože námluvy probíhaly. Proto se nic nemění ani teď, kdy nechala do Plzně odejít Guľu, i když se také o něm v souvislosti se Spartou v minulosti spekulovalo.

Přes všechny zásadní problémy byl ovšem středeční výkon Kotalova týmu velkým zklamáním. Letenští přípravné zápasy během pauzy pečlivě utajili, ani sestavu neuváděli. A tak jen prosakovaly informace, že mužstvo mělo s druholigovými soupeři nečekané problémy.

Konfrontace s Plzní je jen potvrdila. Ačkoliv se před pauzou zdálo, že Kotal dává aspoň obranu do pořádku, jako by se tým vrátil zase o hodný kus zpátky. Ani v útoku nebyl efektivní. Plzeň byla ve všem lepší.

A tak zatímco Slavia musí trnout, kam až Guľa svoji Viktorii posune, Sparta bude ve zbytku sezony hasit nepředstavitelný ligový propadák.

Zmírnit ho může triumf v domácím poháru, kde ji ovšem v semifinále čeká znovu Plzeň...

Reklama