Hlavní obsah

GLOSA: Lítost nestačí. Djokovič udělal průšvih, který se neodpouští. Měl by odstoupit

Praha

Je obrovskou legendou. Jméno Novaka Djokoviče se již nyní zapsalo do historie světového tenisu. A to svou kariéru sedmnáctinásobný grandslamový vítěz zdaleka nekončí. Na pověsti srbského hrdiny však ulpěla skvrna, kterou si hráč jeho formátu dovolit nemůže. Za blamáž, v kterou se proměnila exhibiční charitativní série Adria Tour, totiž musí někdo nést odpovědnost. A tou osobou není nikdo jiný než současný tenisový vládce a předseda hráčské rady Novak Djokovič.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Novak Djokovič během tiskové konference v Bělehradě.

Článek

Adria Tour. Charitativní akce, která byla postavena na ryze ušlechtilém úmyslu. Totiž ukázat fanouškům hvězdy tenisových kurtů a zároveň veškerý výtěžek věnovat na podporu v lidem v nouzi.

„Vše, co jsem za poslední měsíc udělal, jsem dělal od srdce a s upřímnými záměry. Cílem našeho turnaje bylo sjednotit lidi a vyslat výraz solidarity skrz náš region. Chtěl jsem, aby hráči z jihovýchodní Evropy měli přístup k soutěžním zápasům v době, kdy jsou profesionální okruhy přerušené," vysvětloval Novak Djokovič.

Doposud všechno v pořádku. Co však následovalo, bylo zcela za hranou situace, kdy prakticky celý svět stále bojuje s pandemií koronaviru.

Mejdan a narvané hlediště

První ze čtyř turnajů v rodném Bělehradě Novaka Djokoviče sledovaly zhruba čtyři tisíce fanoušků, o jakékoliv distanci mezi nimi by mohl mluvit jen čirý fantasta. Slovo "rouška" bylo prakticky neznámým pojmem.

A samotní hráči? Po zmiňovaném úvodním turnaji vyrazily tenisové hvězdy na bujarý večírek. Dominic Thiem, Alexander Zverev, Grigor Dimitrov a samozřejmě samotný Djokovič řádili v baru svlečení do půl těla. Už tento fakt vyvolal mezi fanoušky i odborníky pořádnou vlnu kritiky.

Reakce v podání Djokovičova bratra Djordjeho, který je ředitelem celého turné, byla tato. "Je nám to opravdu líto, ale dělali jsme, co jsme mohli a respektovali všechna opatření daná vládami v Srbsku a Chorvatsku," říkal bývalý tenista.

Druhý turnaj v Zadaru se však nesl v podobném duchu. Hráči se zvesela na kurtu objímali, diváci zaplnili ochozy, sběrači míčků hráčům podávali propocené ručníky.

Výsledek? O pár dní později hlásí pozitivní nález na covid-19 postupně Grigor Dimitrov, Borna Čorič, Viktor Troicki a naposledy samotný Djokovič i jeho manželka. Nákaze neunikli ani trenéři Dimitrova a Djokoviče. O tom, jaké následky měla hromadná akce pro fanoušky, lze jen spekulovat.

"Moc mě mrzí každý jednotlivý případ nákazy. Doufám, že nikdo nebude mít kvůli tomu zdravotní potíže a všichni budou v pořádku. Akci jsme organizovali v době, kdy virus slábl, a věřili jsme, že jsou pro pořádání tour vhodné podmínky. Bohužel je virus stále tady, což je nová realita, s kterou se učíme žít," dodala světová jednička.

Odpovědnost jde za Djokovičem

Jedno je jisté. Navzdory ujišťování Djokovičova bratra Djordjeho padá veškeré odpovědnost nejen na něj, ale právě na úřadujícího tenisového hrále. Ze své pozice světové jedničky a předsedy hráčské rady musí jít příkladem nejen coby profesionální tenista na kurtu, ale i jako osoba respektující situaci, v které se současný svět v boji s pandemií koronaviru nachází.

Foto: Marko Djurica, Reuters

(Zleva) Viktor Troicki, Nenad Zimonjič, Dušan Lajovič, Novak Djokovič, Dominic Thiem, Grigor Dimitrov a Alexander Zverev pózují fotografům v Bělehradě během exhibičního turnaje.

I kdyby opravdu srbská a chorvatská nařízení porušena nebyla, Djokovič vystavil absolutním ignorováním doporučených nařízení riziku nákazy nejen sebe či hráče, ale především fanoušky na zaplněných tribunách, o následném mejdanovém večírku nemluvě.

U "řadového" hráče by se taková věc setkala jen s minimálním ohlasem, Djokovič za svou chybu však musí zaplatit. A omluva v tomto případě nestačí. Světová jednička v minulosti ukázala svůj charakter, když celou řadou charitativních akcí pomáhala potřebným po celém světě, za to mu patří obrovský dík. Za svůj úlet s akcí Adria Tour musí nést odpovědnost.

Jednou z možností je odstoupit funkci předsedy hráčské rady. Bylo by to možná radikální řešení, ale vyslalo by světu jasný vzkaz. Za chyby musí zaplatit i takový velikán, jakým je Novak Djokovič.

A samotný sedmnáctinásobný grandslamový šampion by navíc ukázal, že je schopen za své činy nést odpovědnost a přijmout trest. Fanoušci by v konečném důsledku toto gesto ocenili.

Měl by Novak Djokovič odstoupit z funkce předsedy hráčské rady?
ano
52,4 %
ne
47,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24824 čtenářů.

Reklama

Související témata: