Hlavní obsah

ŠKORPILŮV ZÁPISNÍK: Slyšme hlas lidu, hlas boží. Nikdo nepadá a odnese to Dukla, na které nikomu nezáleží

Zástupci fotbalových klubů první a druhé ligy hledali na svém grémiu společnou řeč. Mně se do toho příliš šťourat nechce, ale slyšme hlas lidu, hlas boží. Takže baráž zrušená, v předposledním kole skupiny o záchranu vyhrají ti, co to potřebují v zápasech proti těm, co to nepotřebují. A pak se soutěž z titulu nějaké vyšší moci nedohraje, protože v posledním kole by hráli ohrožení sestupem, kdo s koho. Takže nikdo nepadá, z druhé ligy postupují první dva, tedy Pardubice a Brno. Odnese to nepostupující třetí Dukla, na které nikomu nezáleží. No, třeba to bude jinak. V každém případě loňskou baráž vyřešili rozhodčí, tu letošní koronavirus.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Hráči pražské Dukly (zleva) Jiří Piroch, Marek Fábry a Josef Jakab z Dukly se radují z gólu. Nezbudou jim ale nakonec oči pro pláč?

Článek

Jako balzám na duši oproštěné od zákulisních rejdů profesionálního fotbalu působil již 43. ročník Lázeňského poháru konaného o víkendu ve Velichovkách. Roli favorita potvrdil tým FK Luhačovice, který ve finále zdolal TJ Lázně Bělohrad. Na stupně vítězů jako třetí v pořadí vystoupali hráči TJ Sokol Železnice pod vedením známého funkcionáře a trenéra Vladimíra Blažeje, který byl zakladatelem projektu mládežnické Cidliny.

V malém finále zdolali TJ Klimkovice z I. B třídy Moravskoslezského kraje. Krom domácích byli účastníky ještě fotbalisté Janských Lázní, Konstantinových Lázní až z okresního přeboru Tachovska a Čechie Mšené Lázně. Velmi příjemným zjištěním bylo, že se týmy prezentovaly převážně mladými hráči dobré pohybové úrovně hrajícími s maximálním zaujetím, kteří dali vzpomenout na časy, kdy, jak říká dlouholetý sekretář pražské Dukly pan Jícha, byl fotbal ještě fotbalem, neb ten dnešní je jen o bankovkách.

V čestném předsednictvu se turnaje zúčastnili hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán, předseda krajského svazu Andrejs, předsedové OFS Hradec Zbořil a OFS Náchod Vítek, místní starosta Lebedinský, jednatelka společnosti Lázně Velichovky 1897 Řípová, fotbalový internacionál Pavel Černý.

Byl jsem jeho součástí, takže v rámci slavnostního zahájení jsem pravil: Lázeňství bylo chloubou našeho státu, pak se politikům dařilo jej likvidovat a někde i zlikvidovat. 43. ročník Lázeňského poháru je pak dokladem, že Lázně Velichovky byly, jsou a budou. Což platí i pro lázně všech zúčastněných.

Setkání jsou plánovaná i nečekaná. Najednou čelím dotazu, jak to chodí? A on to slovutný ortoped Jiří Váchal, který v Centru léčby pohybového aparátu ve Vysočanech spolu s operatérem doktorem Petrem Novákem, bývalým to hráčem Bohemians a hlavně Sparty, pracovali na výměně mých kyčelních kloubů. Byli doktory Sparty, já trenérem reprezentace „21" a doktor Novák tam byl se mnou. Před první operací v roce 2004 vešel hradecký špitál ve známost odoperováním zdravé ledviny, a tak oba stojíce u mé postele se smáli a říkali: „My, když se spleteme, tak je to jedno." Ta druhá kyčel přišla na řadu do roka a do dne.

Bývalý československý fotbalista. V minulosti Ladislav Škorpil rovněž trénoval československou juniorskou fotbalovou reprezentaci a českou reprezentaci do 21 let. V sezoně 2001/2002 společně s Josefem Csaplárem vyhráli se Slovanem Liberec český titul.

Reklama

Související témata: