Hlavní obsah

BŘITVA MILANA ANTOŠE: Fanoušci, kam jste zmizeli? O strašení smrtí vyděšených lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve své dnešní pravidelné úvaze o dění na hokejových stadionech bych se rád zastavil u tématu úbytku fanoušků. Když si srovnáte návštěvnost v předminulé „předcovidové“ sezoně s tou letošní, zjistíte, že došlo k dramatickému poklesu lidí na zimácích. A nejen na nich, stejný problém trápí třeba i fotbalové stadiony. Sport je v této době a v tomto ohledu strašně bit.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Fanoušci Zlína v Olomouci.

Článek

Popravdě nejsem překvapený, co nastalo. Vím, že boj o diváky je dlouhodobý a náročný. Když jsem sledoval, jak se v minulých letech v extralize návštěvy každým rokem pomaličku zvyšovaly, bylo mi jasné, že teď po roce a půl, kdy bylo zavřeno, lidi nepřijdou a neřeknou „Jupí, jdeme zase zpátky na hokej". Myslím, že návrat k předcovidovým návštěvám bude trvat víc než tři roky.

Hodně lidí to má v dnešní době nastavené tak, že když se chtějí jít podívat na sport, musí řešit i věci, které je trochu otravují. Pro někoho to jsou drobnosti, pro jiné už větší problémy. Lidi se chtějí na stadionech pobavit, zakřičet si, dát si klobásu a pivo. Prostě se odreagovat. Jenže ve chvíli, kdy neočkovaní musejí podstoupit test, všichni musejí nosit celý zápas respirátor a do toho řada dalších věcí, co se musí a co nesmí; to všechno už je trošku otravné.

Srovnání extraligové návštěvnosti
Klub2021/222019/20Rozdíl
Olomouc46854303+8,9%
Pardubice78817852+0,4%
Vítkovice49255291–6,9%
Brno63067428–15,1%
Boleslav27273387–19,5%
Hradec36914793–23%
Liberec46106829–32,5%
Třinec31224676–33,2%
Vary26354095–35,7%
Zlín28354885–42%
Sparta585610 330–43,3%
Kladno21494193–48,7%
Plzeň29646134–51,7%
Litvínov27385946–54%
Budějovice5860
Pozn.: Budějovice v předminulé sezoně extraligu nehrály, Kladno v aktuálním ročníku nastupuje k domácím zápasům v Chomutově.

Navíc ta celková masáž a strašení, že „jestli se budete někde scházet pohromadě, tak umřete", je tak velká, že někteří lidi prostě mají strach. Zanechává to na nich následek, že se bojí chodit mezi dav lidí, který na hokeji je. Lidi jsou vyděšení, že vedle nich může v hledišti sedět někdo nemocný.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Příznivci Litvínova během nedělního utkání s Hradcem Králové.

Vystupuje v naší společnosti někdo, kdo by lidem řekl, že neumřou? Že jsme schopní je zachránit? Já furt slyším, že když jste nakažený, jste skoro už mrtvý. Politický establishment, který tady byl; nebo vlastně ještě je; nikdy pro zmírnění strachu mezi lidmi nic neudělal. Naopak spíš lidi děsí a ti se pak bojí chodit do společnosti. A pozor, já se jim ani nedivím, když vidím, co se na ně všechno valí.

Třetím aspektem úbytku fanoušků je i jejich lenost. Někteří z nich si za rok a půl zvykli, že existuje i jiná zábava, než jít na hokej a pak ho rozebrat v hospodě. Přetrhaly se vazby vyrazit na hokej s partou kamarádů a užít si ho. Vidím spousty chlapů, kteří dřív na hokej chodili, ale teď sedí doma a koukají na něj v televizi nebo přes streamy na internetu. Dál hokej sledují, baví se o něm, ale na stadion prostě nejdou.

Foto: Petr Skřivánek, ČTK

Fanoušci Českých Budějovic.

Oproti předminulé sezoně mají lehký nárůst fanoušků na domácích zápasech jen Olomouc a Pardubice. U Hanáků je to spojené s přítomností hvězdného Davida Krejčího, na kterého jsou fanoušci zvědaví. U Dynama je pod majitelem Petrem Dědkem patrná obrovská snaha o vzkříšení klubu po zhruba třech letech, kdy to nebylo ono.

Litvínov s Plzní mají propad o více než 50 procent. Třeba u Chemiků ale tomu úplně nevěřím, do předminulé sezony je totiž započítaný i zápas pod širým nebem proti Spartě v Drážďanech. Navíc nevíme, jak dřív kluby diváky počítaly, jestli v tom kterém městě nešel někdo zadarmo atd.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Fanoušci Třince.

Spíš mě překvapilo, že dost mužstev má průměr návštěvnosti do tří tisícovek. To je přesně základna lidí, kteří na hokej dál chodí. Jenže ta nástavba diváků, už pravidelně nepřijde.

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.

Reklama

Související témata: