Hlavní obsah

Liberec uvidí bitvu prvního s druhým

Nejtěžší letošní porážku mají za sebou fotbalisté Liberce. Úřadující český mistr odehrál v Poháru UEFA zápas na hřišti Bragy, ze které odjel s debaklem 0:4. Náladu si chce zlepšit v domácí soutěži, v níž dnes na svém stadionu přivítá pražskou Spartu.

Článek

Prohra v Braze je teprve druhou kaňkou na jinak vynikající sezoně Severočechů. Tou první bylo vyřazení ve třetím předkole Ligy mistrů. Liberečtí měli postup do hlavní soutěže na dosah, plány jim ale v Moskvě překazil Pavljučenko, který do prestižní soutěže poslal svůj Spartak. V Poháru UEFA se neuvedli hráči trenéra Lavičky špatně; v prvním kole přešli přes Crvenou Zvezdu do základní skupiny a v ní dokázali na úvod remizovat se silnou Sevillou 0:0. Potom ovšem přišlo zklamání v Portugalsku. "Byl to z naší strany hodně ustrašený výkon. Ve světě se s něčím takovým nedá remizovat, natož vyhrát," řekl po utkání kapitán Zápotočný, který chce na ostudný výsledek rychle zapomenout. "Na fotbale je hezké to, že jednou jste třeba dole, ale za chvíli se to může zase úplně otočit. Když se dáme dohromady a Spartu porazíme, tak to zase bude dobré," dodal Zápotočný. Jeho tým začal v Gambrinus lize ztrácet více bodů, než by bylo zdrávo, ovšem hlavně na hřištích soupeřů. Doma je téměř suverénní, o body ho připravilo jen Brno, které na severu Čech uhrálo remízu 0:0.

Hlavu plnou starostí po debaklu v Poháru UEFA ale nemá jen domácí trenér. Také Michal Bílek na lavičce hostů mohl po čtvrtku své svěřence jen těžko chválit. Sparťané po úvodní domácí prohře s Espaňolem Barcelona odcestovali do Belgie, kde je čekal zápas s papírovým outsiderem skupiny, týmem Zulte Waregem. Sparta potřebovala bodovat, přesto už v 17. minutě prohrávala 0:2 a v závěru jen korigovala výsledek na 1:3. "Pro mě je to největší zklamání ve Spartě. Naše porážka byla naprosto zasloužená," řekl zklamaný sparťanský kouč. "Obranná čtyřka dělala hrozné individuální chyby. Někdy si počínala naprosto netakticky," dodal Bílek. Tomu se i přes dvě porážky v Poháru UEFA na trenérské lavici Sparty daří. V lize totiž pod jeho vedením letenští ještě neprohráli. Bílek převzal tým po prohře v Mladé Boleslavi. Hned v prvním utkání si připsal vítězství, když jeho noví svěřenci porazili doma Zlín 2:0. Sparta poté zvítězila i v dalších třech domácích zápasech, v nichž nedostala jediný gól, a body se naučila vozit i z cizích hřišť - v Teplicích a proti Slavii uhrála remízu a v Uherském Hradišti dokázala zvítězit 1:0. Díky rostoucí formě se Bílkovi hráči dokázali v tabulce vyšplhat na druhé místo a pokud dnes zvítězí, mohou se dokonce dostat do čela soutěže. Pomoci v tom Spartě mohou i hráči, kteří v Belgii nenastoupili. "Může hrát Horváth, Hušek i Rezek. Blažek už snad bude v pořádku. Je možné, že změny budou velké," řekl pro idnes.cz Michal Bílek.

Tomu, že se v Liberce utká první tým tabulky s druhým, odpovídají i kursy. Utkání vidí bookmakeři jako vyrovnané, o něco více ale přeci jen věří domácím, na které vypsali kurs 2.40. Myslíte si, že si Sparta spraví náladu po ostudě z Belgie? Potom si vsaďte buď na remízu s kursem 2.90, nebo na výhru hostů - kurs na ni je 2.85.

Reklama