Hlavní obsah

Češi i Finové potřebují první výhru

, 28. prosince 2006

Na přelomu roku se již tradičně hraje mistrovství světa dvacetiletých hráčů v ledním hokeji, jehož hostitelem je tentokrát Švédsko. Po vzniku mistrovství světa v kategorii do osmnácti let jeho význam částečně především z hlediska draftu NHL upadl, ale přesto se jedná o měření sil, kterému je přikládána dosti velká pozornost. Češi a Finové jsou zatím bez bodu.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Čeští hokejisté do 20 let během přípravy na MS ve Švédsku.

Článek

Hokejisté severské země se nechtěně stali aktéry prvního velkého překvapení mistrovství, když prohráli s nováčkem soutěže. Finsko soupeře dvojnásobně přestřílelo, ale v katastrofické třetí třetině stačilo v závěrečné hře bez brankáře pouze zkorigovat stav. Tým, který má v zádech Raska stabilně chytajícího ve finské lize, jistě nečekal, že by dostal čtyři branky. Ostatní hráči však vlastnímu brankáři situaci neproměňováním šancí, které zřejmě vyplývalo z faktu, že dlouhou dobu zdánlivě žádné nebezpečí nehrozilo, nikterak neulehčili. Ve finském týmu má největší zastoupení klub Lahti Pelicans.

Čeští hokejisté se na úvod potkali se soupeřem z nejtěžších a přestože se dostali do vedení, tak odešli z ledu bez bodu. Dobrým vkladem byly dvě využité přesilovky. Horší byl již pohled na počet vyloučených, mezi nimiž se některá česká jména dokonce opakovala. Trenér se rozhodl zachovat první útočnou formaci, i když se na úvod neprosadila, zatímco v dalších řadách provede menší přesuny. V brance je jasnou jedničkou Pavelec, který dorazil ze zámoří stejně jako celá řada dalších hráčů. V tomto ukazateli se český tým výrazně odlišuje od svého dnešního soupeře, jehož hráči neopouští zemi v tak mladém věku.

Bookmakeři bwin zřejmě odtud odvodili větší zkušenost českého týmu, který favorizují. Na Finsko, které zastupují hráči z vlastní ligy, vypsali kurs 2,8. Čeští hráči svého soupeře před dvěma roky na plzeňském ledě při mistrovství světa osmnáctiletých jednoznačně porazili díky vydařené druhé třetině. Dnes si lze na jejich výhru vsadit v kursu 1,9. Oba týmy vědí, že prohrát dnes by při některých dalších nečekaných výsledcích v novém tříbodovém systému nebylo příjemné.

Reklama