Hlavní obsah

Utrápený Dunfermline přivítá Hearts

Beznadějně poslední zůstává ve skotské Premier League tým Dunfermline. Mužstvo, které čeká na výhru už šest týdnů, dnes čeká těžký soupeř - Hearts.

Foto: www.hartleyfamily.org.uk

Útočník fotbalistů Hearts Paul Hartley.

Článek

Nejvyšší skotská soutěž sice končí až v dubnu, zdá se ale, že o jejím vítězi už je rozhodnuto. Jako obvykle ji vede Celtic, který má od nejbližšího pronásledovatele odstup šestnácti bodů. O druhé místo ale bude ještě velká rvačka, do níž se zapojí i mužstvo Hearts. Hráči Valdase Ivanauskase se sice na podzim chvílemi trápili a příliš nepřipomínali tým, který byl loni senzací podzimní části ligy, na konci ale konečně našli tu správnou formu. Těsně před štědrým dnem porazili Dundee united na jeho hřišti 1:0, poté doma dokázali otočit nepříznivý stav proti Hibernianu a zvítězit 3:2 a nakonec uhráli remízu na půdě Kilmarnocku. Trenér Ivanauskas nyní věří, že v novém roce si jeho tým povede ještě lépe. "Proti Kilmarnocku jsme si dokázali vytvořit hodně šancí, myslím, že jsme si zasloužili vyhrát," prohlásil Litevec. "V příštím zápase snad budeme mít víc štěstí. Na jednu stranu je dobře, že jsme se do šancí dostali, měli bychom je ale proměňovat. Dalším plusem je, že jsme neinkasovali. Tenhle rok končíme v dobré formě a do dalšího půjdeme s větším sebevědomím," dodal kouč, který by dnes měl znovu postrádat zraněného útočníka Jankauskase, záložníka Brelliera a obránce Goncalvese.

Podobně optimistická slova bude před dnešním zápasem jeho domácí protějšek volit jen těžko. Hlavním úkolem trenéra Kennyho, který sem zamířil z irského Derry, je zabránit, aby Dunfermline sestoupil do nižší soutěže. To rozhodně není nic záviděníhodného - po 22 zápasech mají domácí na svém kontě 3 výhry a celkově 14 bodů a ztrátu devíti bodů na předposlední St. Mirren. A co hůř, konec roku je zastihl naprosto bez formy. V posledních sedmi zápasech dokázali Kennyho svěřenci vstřelit pouhé dvě branky. Sami jich inkasovali čtrnáct, a tak není divu, že nasbírali pouhé dva body za bezbrankové remízy se St. Mirren a mužstvem Caledonian. Ani tak ale pětatřicetiletý Ir, který s Dunfermline ještě nepoznal chuť vítězství, neklesá na mysli. "Proti Hibernians nebylo jednoduché dostat se do šancí. My jsme se do nich dostávali, ale nevyužili jsme je. O Vánocích jsme proti Motherwell měli šance také a také jsme je neproměnili. Musíme to zkusit zvrátit, nemůžeme si dovolit být pesimističtí," tvrdí Kenny. "Proti Hearts půjdeme do zápasu s cílem zvítězit, uvidíme, jak to dopadne," dodal trenér, jemuž se dnes vrátí z trestu útočník Jim Hamilton a možná i uzdravený Frederic Daquin.

Papírovým favoritem dnešního zápasu je podle bookmakerů hostující tým, na který společnost bwin vypsala kurs 1.65. Myslíte si, že Dunfermline uhraje alespoň cenný bod? Potom si vsaďte na neprohru domácích, na níž je kurs 1.98.

Reklama