Hlavní obsah

Trápící se Atlanta míří do Toronta

Už tři týdny nepoznali chuť vítězství basketbalisté Atlanty. Hawks prohráli sedm zápasů v řadě; ukončit černou sérii se pokusí dnes na palubovce v Torontu.

Článek

Kdyby se dnešní souboj Toronta s Atlantou konal před rokem, utkaly by se dva soupeři s malými ambicemi. Oba týmy ale měly před letošní sezonou své důvody k optimismu. Atlanta začala budovat tým, který příliš neobměnila, a s ním vykročila do nového ročníku skvěle - z prvních pěti zápasů čtyři vyhrála, jeden právě v Torontu, kam dnes znovu míří. Poté sice přišel pochopitelný pokles formy, až do začátku prosince ale Atlanta potvrzovala pověst mužstva, které má na to se na slabém Východě dostat do play off. Po překvapivé výhře 98-96 v Denveru ale Hawks naprosto odpadli a od té doby se potácejí od porážky k porážce. Tedy s jedinou výjimkou - 15. prosince uspěli v Memphisu, dalších jedenáct zápasů ale prohráli. Svůj podíl na tom měla zranění - ve čtyřech utkáních nenastoupil motor a nejlepší střelec týmu, rozehrávač Joe Johnson, týden po jeho návratu vedení týmu oznámil, že nejlepší obránce Josh Smith bude muset na operaci s kýlou a bude chybět přinejmenším měsíc, a ještě o tři zápasy víc už chybí další rozehrávač Tyronn Lue. Smith dnes bude znovu určitě chybět, nad startem Lua visí otazník.

Také Toronto se před začátkem sezony dívalo do budoucnosti s nadějemi. Raptors na rozdíl od Atlanty posilovali, většinou o hráče, kteří měli zkušenosti z Evropy. K loňskému nováčkovi Calderonovi přibyl další Španěl, Jorge Garbajosa, který se probojoval do základní sestavy. Možnost prokázat své kvality dostal i bývalý hráč San Antonia Rasho Nesterovič, z Maccabi se po letech do NBA vrátil rozehrávač Anthony Parker a "nejevropštější" zámořský tým doplnila ještě letošní jednička draftu, Ital Bargnani. Kromě Nesteroviče všichni dostávají hodně prostoru a zatím se dá říci, že si vedou poměrně úspěšně. Bilance 13-19 sice dech nebere, ovšem loni si Toronto vede ještě hůř a ve velmi slabé Atlantické divizi to zatím stačí na druhé místo. Raptors se navíc téměř měsíc museli obejít bez své největší hvězdy Chrise Boshe, který si léčil zraněné koleno. V posledním utkání Bosh konečně nastoupil a hned se stal ústřední postavou svého týmu - jeho 26 bodů a 14 doskoků sice na výhru nad velmi silným Phoenixem nestačilo, těsná prohra 98-100 je ale rozhodně lichotivá, tím spíš, že znovu nehrál Garbajosa a také rozehrávač T. J. Ford. Nad oběma hráči dnes znovu visí otazník, což je zejména ve Fordově případě pro kanadské mužstvo velmi nepříjemné.

I přesto dnes bookmakeři považují za jasného favorita zápasu Toronto, na které vypsali kurs 1.33 a handicap 6.5 bodu. Myslíte si, že Atlanta - která si venku vede o něco lépe než doma - dokáže v Air Canada Centre zvítězit? Potom si vsaďte na ni, kurs je 3.40.

Reklama