Hlavní obsah

Kdo se stane králem Katalánska?

Eurotip.cz

Katalánská metropole Barcelona bude dnes večer vzhůru nohama. Město ovládne fotbalové šílenství, neboť na stadionu Olimpic de Montjuic se odehraje v pořadí již 143. derby mezi domácím Espanyolem a o mnoho slavnějším FC. Oba týmy v posledním kole lacině ztrácely, a tak se dá očekávat velmi vypjatý zápas o veledůležité tři body. Budou se z vítězství radovat domácí Pericos, nebo hostující Culés?

Článek

Espanyol v posledním ligovém kole doma nečekaně klopýtnul s Huelvou, která se díky této výhře bodově udržela těsně za první šesticí zaručující místo v pohárové Evropě. Naproti tomu Pericos klesli v tabulce na desáté místo (nyní mají na kontě dvaadvacet bodů) a další případná ztráta by mohla v případě úspěchu konkurentů znamenat propad tabulkou až na třinácté místo. Nicméně v týdnu měl Espanyol na rozdíl od svého soupeře volno (Barca se ve středu střetla v osmifinále poháru s Alavésem), a tak mohl zkušený trenér Ernesto Valverde směřovat přípravu jen a pouze na toto derby. Espanyolu se v této sezoně příliš nedaří střelecky, v sedmnácti utkáních vstřelil pouhých patnáct branek. Z toho hned sedm nasázel zkušený forvard Raúl Tamudo Montero, který před utkáním hýří optimismem: "V Espanyolu hraji už mnoho let a vím, že každé derby je velmi vyhecované, hraje se o mnoho. My však máme výhodu domácího prostředí a fanoušci nás poženou k výhře. Musíme brát všechny tři body. Je to vždy něco speciálního, skórovat proti FC Barceloně, a já doufám, že se mi to dnes povede." Naproti tomu FC Barcelona v letošní sezoně kromě tradičně silného útoku oplývá i solidní defenzivou - lepší má už pouze Atlético a Getafe. Co se týče absencí, tak tam má Espanyol oproti svému soupeři jistou výhodu. Chybět by měl jen karetní hříšník Argentinec Zabaleta, jenž většinou nastupuje na pravém kraji obranné čtveřice. Pouze na lavičce náhradníků zůstane uruguayský reprezentant Walter Pandiani.

Po celém světě známější a věhlasnější FC Barcelona bude chtít zapomenout na nepříliš vydařené utkání v posledním kole na hřišti Getafe, kde svěřenci nizozemského stratéga Franka Rijkaarda pouze remizovali 1:1 a na vedoucí Sevillu tak ztrácejí dva body (Barca má však zápas k dobru). Ve zmiňovaném zápase se museli červenomodří obejít bez své největší hvězdy Ronaldinha a na jejich výkonu to bylo patrné. Brazilský kouzelník si odpykával trest za žluté karty a v tomto zápase samozřejmě nastoupí od začátku. Horší to je se situací kolem dalšího klíčového záložníka Deca. Toho trápí svalové zranění, a tak Deco o prestižní derby přijde. Podobně jako dlouhodobě marodící útočná esa Eto'o a Messi. V zadních řadách bude chybět Thuram a otazník visí i nad startem italského mistra světa Gianluci Zambrotty. Barcelona však ve středu naznačila, že její forma má stoupající tendenci. Svěřenci trenéra Rijkaarda zvítězili v osmifinále domácího poháru Copa del Rey na hřišti druholigového Alavésu 2:0, když o oba střelecké zápisy se postaral argentinský štírek Javier Saviola. "Čekal jsem, že nás Alaves potrápí, neboť každý takový tým, který nastoupí proti Barceloně, se chce vytáhnout. My jsme však měli po celých 90 minut hru pod kontrolou a díky trefám Savioly jsme zaslouženě zvítězili. Javier mě přesvědčil, že má na základní sestavu, ale dnes zůstane pouze mezi náhradníky." řekl k zápasu kouč Barcy. Příležitost tak v útoku spolu s Ronaldinhem dostane nejspíš islandský bombarďák Eidur Gudhjonsen. Jediným otazníkem v sestavě zůstává místo defenzivního záložníka, trenér Rijkaard se těsně před zápasem rozhodne, zda postaví Edmilsona, či Tiago Mottu.

Myslíte si, že domácí Espanyol využije v derby velké podpory svých fanoušků a svého věhlasného soka porazí? Pak si vsaďte u společnosti bwin s kursem 5.55. Na remízu vypsali bookmakeři kurs 3.35 a kdo věří ve výhru Barcy, ten má možnost vsadit dvojku v kursu 1.60.

Reklama