Hlavní obsah

Barca dnes zajíždí na horkou půdu do Pamplony

Eurotip.cz

Lídr španělské fotbalové Primera division FC Barcelona má dnes velmi složitý úkol. Pokud si chce i po tomto kole udržet svoje prvenství v tabulce, musí zvítězit na hřišti Pamplony Osasuny, týmu, jenž se nachází na desátém místě tabulky a s šestibodovou ztrátou pokukuje po příčkách zaručující Pohár UEFA.

Článek

Na Estadiu Reyna de Navarry se domácí Osasuně poměrně daří, z devíti zápasů na tomto stánku urvala celkem 16 bodů, ale hlavně nastřílela osmnáct branek, což svědčí o velmi dobré efektivitě útočných řad. Naposledy se svěřenci trenéra José Angela Zigandy představili svým divákům 14. ledna a tehdy z toho bylo drtivé vítězství 5:1 proti odevzdanému Betisu Sevilla. Poté ale přišly dva výlety ven a Osasuna v obou případech selhala. Nejprve nestačila na rozjeté Atletiko Madrid a před týdnem dokonce dvoubrankovým rozdílem prohrála na hřišti ambiciózního Getafe. Tým Angela Zigandy se může spolehnout na několik svých pilířů v sestavě. V útoku září teprve jednadvacetiletý Španěl Roberto Soldado, jenž stihl nastřílet už šest branek. V záloze se prosazují další mladíčci jako Raul Garcia nebo Juanfran, doplňovaní zkušenostmi, jimiž oplývá například jednatřicetiletý Punal. V brance je jistou jedničkou gólman Ricardo, ale minulý zápas dostal šanci jeho náhradník Elía, takže se musíme nechat překvapit, koho dnes trenér pošle mezi tři tyče. Ziganda mimo jiné před týdnem připustil, že tým v posledním zápase zklamal: "Musíme být více disciplinovanější a musíme tvrdě pracovat. Výsledek je pro nás nepřijatelný a my musíme zabrat především doma. Věřím, že hráči mě budou akceptovat a doma zvítězíme."

V týmu Barcelony zavládlo před zápasem nadšení, neboť se na soupisku vrací po dlouhodobém zranění kamerunský kanonýr Samuel Eto'o. Zápas by však podle zpráv zahraničních agentur měl začít pouze na lavičce. Jenže radost trenéra Rijkaarda z návratu Kamerunce kazí jiný problém. Od minulého zápasu se s problémy s kotníkem potýká největší hvězda týmu, Brazilec Ronaldinho, jenž by prý dnes neměl vůbec nastoupit. Nabízí se tak varianta, ve které nastoupí v útoku vedle sebe Gudhjonsen, Saviola a Ludovic Giuly. Za nimi by v záložní řadě měla nastoupit osvědčená trojice Deco, Xavi a Thiago Motta. V obranné linii se dnes s jistotou neobjeví Lilian Thuram a Sylvinho, oba jsou na marodce. Barcelona na cizích hřištích není zdaleka tak silná jako na Nou Campu. Naposledy dokázala zvítězit venku na hřišti Mallorcy, to bylo ale už 19. listopadu. Od té doby sbírá venku spíše po bodu za remízy, avšak například před třemi týdny dostala Barca v Katalánském derby napráskáno od Espanyolu. Ačkoli je Barca stále první v tabulce, její náskok na další dotírající protivníky je mizivý. Sevilla na ni ztrácí pouhý bod, Real čtyři a po včerejším vítězství nad Atletikem Madrid se k dotírajícímu triu přidala Valencie, ta ztrácí pouze tři bodíky na čelo tabulky. Frank Rijkaard si je dobře vědom důležitosti utkání a před zápasem pronesl: "V Pamploně se nám hraje vždy velmi těžce, jsou na svém stadionu velmi dobří. My musíme pro vítězství udělat všechno, musíme velmi tvrdě pracovat."

Ačkoli je Osasuna na svém stadionu silná, v tomto zápase je podle bookmakerů outsiderem. Na její vítězství byl vypsán kurs 4.65. Na remízu si můžete vsadit u společnosti bwin s kursem 3.35 a kdo věří v sílu katalánského velkoklubu, ten má šanci svůj vklad znásobit kursem 1.70.

Reklama