Hlavní obsah

Padrnos o Armstrongově triumfu nepochybuje

Jan Krůta

Bude to stejné jako vloni. Český cyklista Pavel Padrnos se na tři týdny stane jedním z osmi strážců amerického lídra týmu US Postal Lanceho Armstronga s jediným úkolem: pomoci mu k zisku vytouženého pátého vítězství na Tour de France. Jiný scénář si nikdo nepřipouští.

Foto: USPostal

Pavel Padrnos

Článek

"To není priorita, ale jediný úkol, se kterým tým do závodu vstupuje," prozrazuje Padrnos, jeden z nejlépe hodnocených domestiků v profesionálním pelotonu. "O Lancově vítězství vůbec nepochybuji, jsem o něm stoprocentně přesvědčen," odkrývá 32letý závodník smělé plány.

Soustředění v horách

Každý z US Postal kromě Armstronga musí na Tour potlačit své osobní ambice. Karty jsou dopředu rozdány. "Ty úkoly budou asi stejné jako vždycky, i když jsme se ještě o nějaké konkrétní taktice nebavili," odhaduje Padrnos. "Detaily se řeší až na místě, ale nic by nás nemělo zaskočit. Každý zhruba ví, co se od něj čeká."

To už si koneckonců ti, kteří připadali do úvahy na Tour, vyzkoušeli na dvou soustředěních v Pyrenejích a Savojských Alpách. Tak to Armstrong a jeho družina dělají každý rok. "Já bych to ani nenazýval soustředěním. Teď už je z toho taková rutina a zvyk. Jde spíš o to projet si nejtěžší kopce horských etap, ale každý už je stejně dobře zná," přibližuje Padrnos.

S Armstrongem, jenž má na kontě čtyři prvenství v nejslavnějším závodě roku, projel český cyklista ruku v ruce pařížským cílem loňské Tour. Letos spolu jeli tradiční generálku, etapový závod Dauphine Libére. Američan ho vyhrál, ale v jednu chvíli bylo všem v US Postal pořádně horko. Po pádu byl hodně potlučený a závod dokončil jen díky morálce. "Měl pořádnou díru u lokte, spoustu odřenin, ale zvládl to. To už je holt cyklistika, na kole se občas padá," nedělá z toho Padrnos vědu.

S Purmenským v Beskydech

Od zmíněného závodu s Armstrongem údajně nemluvil. "To musíte zavolat jemu, nemám o něm zprávy," usmívá se při dotazu, jak Američan trávil dny volna před vrcholem sezóny. Český závodník byl po Dauphine Libére doma, s cyklistickým kamarádem Jaromírem Purmenským, nyní bikerem týmu ČS MTB, občas vyrazili trénovat do Beskyd. Včera odletěl do Paříže.

Protože měla Tour absolutní přednost před vším, vynechal Padrnos i start na mistrovství republiky. "Situace se vyvinula tak, jak se vyvinula. Mně sice účast nikdo z týmu nezakázal, ale nebylo tam moc lidí, se kterými bych mohl spolupracovat. A jet tam zbytečně nemělo cenu," říká.

Nyní se chystá na svou čtvrtou Tour. Tu první v roce 1999 nedokončil, následující rok už byl v cíli klasifikován jako 85. Vloni skončil devětašedesátý. O čelní příčky mu nikdy nešlo, několikrát se nechal slyšet, že je se svým údělem nosiče vody smířen. "Všechno pro Armstronga," opakuje i nyní nepsané motto stáje US Postal. "Tým je dobře vyvážený - jsou v něm excelentní vrchaři i tahouni po rovinách. Jsme na všechno připraveni," vyhlašuje.

:. ANKETA: Podaří se Lanci Armstrongovi triumfovat na Tour de France i popáté v řadě? Hlasujte v anketě.

Jiné nesleduje

Sám dopředu nechce příliš hovořit o dalších favoritech, kteří by mohli Armstrongovi znepříjemnit cestu za pátým vítězstvím. "Nijak zvlášť to ani nesleduju, navíc jsem tři týdny nezávodil a nevím, jak je kdo na tom. Ale počítám, že to budou ta tradiční jména - Španěl Beloki, Němec Ullrich, možná Ital Simoni. Ale může překvapit ještě někdo další."

Reklama