Hlavní obsah

Spasí nás Berdych i proti USA?

Tenisovým hrdinou se loni stal Tomáš Berdych poté, co se hlavní měrou přičinil o návrat České republiky do Světové skupiny Davisova poháru. Nyní bude jeho úkol o moc těžší: soupeřem Česka v boji o druhé kolo jsou totiž Spojené státy.

Článek

Česká republika má sice dva tenisty ve světové dvacítce, ovšem spory Radka Štěpánka s tenisovým vedením náš daviscupový tým hodně oslabily. V loňském souboji s Nizozemím proto Berdych - i přes svůj poměrně nízký věk - musel přijmout roli lídra, jehož úkolem bylo vrátit tým do Světové skupiny. A Berdych svou úlohu zvládl na jedničku - po Novákově výhře nad Sluiterem nejprve porazil mladého Haaseho a poté spolu s Dammem vybojoval rozhodující bod ve čtyřhře. Po návratu Česka mezi elitu k nám ovšem los příliš příznivý nebyl - v prvním kole přisoudil České republice tým Spojených států. Proti světové čtyřce Roddickovi a šestce Blakeovi nastoupí s Berdychem daviscupový nováček Ivo Minář, tíha zodpovědnosti proto bude znovu především na Berdychovi. Ten se letos představil zatím pouze na dvou turnajích: v Sydney vypadl po výhře nad Smeetsem a Minářem ve třetím kole s Rakušanem Melzerem a na Australian Open postoupil přes Leeho, Smeetse a Tursunova do čtvrtého kola, kde skončil na raketě Rusa Davyděnka.

Poté už se Berdych věnoval přípravě na Davis Cup, který se odehraje na - pro Američany nepříjemné - antuce. Na ní se česká jednička dnes představí v zápase proti Jamesi Blakeovi. Hráč číslo šest na světovém žebříčku si letos vede podobně jako loni, kdy zažil svou životní sezonu. V Sydney Blake nenašel přemožitele, když si ve finále poradil se Španělem Moyou. Na Australian Open Američan bez ztráty setu postoupil do čtvrtého kola, tam ale nestačil na pozdějšího finalistu Gonzaleze a na floridském Delray Beach postoupil do finále, kde ho porazil Xavier Malisse. Právě toto finále poněkud narušilo plány Američanů na přípravu v Ostravě - Blake totiž kvůli dešti musel zápas dohrávat další den a do České republiky dorazil až ve středu. "Nebude to žádný problém. Všichni kluci jsou stoprocentní profesionálové, pár dnů mu na aklimatizaci bude stačit," odmítl ale kapitán týmu McEnroe možnost, že by to Blakeův výkon mohlo nějak poznamenat.

Oba tenisté na sebe narazili dvakrát a pokaždé se radoval Američan; předloni to bylo na turnaji ve Washingtonu, kde Blake zvítězil 6-4 6-3, a loni na US Open, kde Berdych prohrál 4-6 3-6 1-6. Podle bookmakerů má ale v domácím prostředí a na antuce větší šance Berdych, na kterého společnost bwin vypsala kurs 1.50. Myslíte si, že Blake na Berdycha umí a potvrdí to i v dnešním důležitém zápase? Potom si vsaďte na něj, kurs je 2.25.

Reklama