Hlavní obsah

The Valley hostí záchranářské derby

Dnešní nabídka Premier League nenabízí žádný souboj gigantů. Přesto se v ní skrývá velmi pikantní zápas, ve kterém jde o hodně. Charlton totiž doma hostí West Ham; obě mužstva jsou z Londýna, ale především mají momentálně na svém kontě pouze 20 bodů a už nyní tak bojují o záchranu.

Foto: Getty Images

Teddy Sheringham se v podzimním zápase proti Charltonu stal nejstarším hráčem Premier league.

Článek

Charlton letos prožívá vůbec nejhorší sezonu od roku 2000, kdy do Premier Leauge postoupil. Po 27 kolech má na svém kontě pouhých výše zmiňovaných 20 bodů - horší už je jen Watford s devatenácti. V prosinci proto trenéra Lese Reeda nahradil na lavičce nedávný kouč West Hamu Alan Pardew. Po jeho příchodu se mužstvu sice povedlo remizovat s Fulhamem a zvítězit s Aston Villou, ale od té doby uspěli Addicks pouze v Portsmouthu a remizovali v Boltonu. Momentálně mají sérii tří utkání bez vítězství, poslední porážka přišla před 14 dny na Old Trafford. Velmi povzbuzující zprávou jak pro trenéra Pardewa, tak pro celé mužstvo je uzdravení nejlepšího hráče týmu a letos i přes dlouhodobou absenci jednoho z nejlepších střelců ligy Darrena Benta, který byl mimo hru od 30. prosince, kdy si poranil koleno. "Pomohla nám 14 denní pauza v Premier League, kdy se Darren dal do kupy a dnes je plně připraven do hry. Bude určitě velmi motivován, jelikož jeho absence byla dlouhá," konstatoval Pardew, pro kterého bude mít dnešní zápas rozhodně pikantní náboj. "Nemůžu říct, že je to utkání jako každé jiné, jelikož tomu tak není. Jsem o trochu více nervózní než normálně, protože ve funkci trenéra West Hamu jsem strávil dlouhý čas a dnes jdu proti tomuto klubu i jeho fanouškům," vysvětlil své smíšené pocity kouč Addicks.

Kladiváři měli před sezonou rozhodně vyšší ambice než boj o záchranu, který je pro ně faktem i přes stále velké zbývající množství kol. Na začátku prosince stejně jako Charlton sáhl West Ham k výměně trenéra - zmiňovaného Alana Pardewa nehradil na lavičce Alan Curbishley. Ten nepřišel do až tak neznámého prostředí, jelikož za populární Curbs před třiceti lety hrával. V novém prostředí se hned uvedl husarským kouskem; ve svém prvním vystoupení na lavičce Kladivářů dokázal dovést své svěřenci k vítězství nad Manchesterem United a uštědřit mu v té době teprve druhou porážku v probíhajícím ročníku. Po tomto úspěchu ale West Ham opět tápe. Až na remízy s Fulhamem a Newcastlem od té doby nebodoval - tříbodový zisk si tak naposledy připsal 17. prosince. K lepším výkonům by mohl svými výkony přispět obránce Matthew Upson, který vyléčil svalové zranění a je dnes k dispozici. Ve stoperské dvojici dnes pravděpodobně nastoupí po boku Caluma Davenporta a Anton Ferdinand se posune na pravého beka, kde nahradí vykartovaného Jonathana Spectora. Plné emocí nebude dnešní střetnutí pouze pro Pardewa, nýbrž i pro Curbishleye, který působil v manažerské funkci Charltonu ještě v roce 2006 a celkem dlouhých pět let. "Na začátku sezony jsem se díval na rozlosování a bral ho tak, že dnes budeme hrát venku, ale vše je naopak, je to k zasmání. Charlton byl velký kus mého života. Stále věřím, že se tam jednou vrátím," mluvil aktuální kouč Kladivářů s podobnými pocity jako jeho dnešní protějšek.

O derby se říká, že nemá nikdy favorita. Bookmakeři to vyjádřili poměrně vyrovnanými kursy na všechny příležitosti. Vítězství domácího Charltonu se dá vsadit s kursem 2.30. Na remízu vypsala společnost bwin kurs 3.15 a na výhru West Hamu 2.85.

Reklama