Hlavní obsah

Dostane se Hamburk s pásma sestupu?

Eurotip.cz

Na své první jarní vítězství stále čekají fotbalisté Frankfurtu. Dočkat se ho mohou dnes, v cestě jim ovšem stojí rozjetý Hamburk.

Foto: dpa

Frankfurt v souboji se Stuttgartem

Článek

Jestli je pro některý tým letošní sezona zklamáním, pak je to právě Hamburk. Zatímco loni fotbalisté z přístavního města dělali svým fanouškům jen radost, letos jim přidělávají vrásky. V Lize mistrů, kterou si vybojovali loňským třetím místem v bundeslize, skončili v základní skupině; jejich jediným úspěchem bylo domácí vítězství nad CSKA Moskva, které ovšem už nic neřešilo. Navíc se jim vůbec nedaří ani v domácí soutěži. Tedy spíše nedařilo - po podzimní části ligy měli na svém kontě pouhých 13 bodů a bylo jasné, že boj o evropské poháry se změní v boj o udržení. V tom se jim ovšem nyní daří. V jarní části ligy odstartovali hráči Hamburku remízami s Bielefeldem a Chotěbuzí a poté přišli o všechny body v Berlíně, kde prohráli s Herthou 1:2, pak se ale po dlouhé době dočkali vítězství, když rozdrtili Dortmund 3:0, a v minulém kole si dojeli pro překvapivou výhru do Brém, které porazili 2:0. Dnes má Hamburk po dlouhé době šanci opustit pásmo sestupu, trenér Huub Stevens ale po vítězství v Brémách varuje před přílišným optimismem. "Zápas proti Frankfurtu pro nás bude mnohem těžší, než ten v Brémách," prohlásil kouč. "Řekl jsem jasně, že musíme tvrdě pracovat každý den. Věřím, že si to každý přebral. Potřebujeme tři body a je jedno, jak na ně dosáhneme," dodal trenér, kterému budou chybět zranění Nigel de Jong a Collin Benjamin, kteří celkový počet marodů v sezoně rozšíří na 13. "Nikdy jsem nic podobného nezažil. Nevím, odkud se ta svalová zranění pořád berou," komentoval nepříjemnou situaci Stevens.

Problémy se zraněními ale nemá jen Hamburk. Také Frankfurtu bude chybět několik hráčů - mimo hru jsou Ioannis Amanatidis, Markus Proll a Jermaine Jones a také potrestaný Christoph Spycher. Všechny tyto absence přišly pro trenéra Funkela v nejméně vhodnou dobu. Frankfurtu se totiž vůbec nedaří - poslední výhru si Eintracht připsal na začátku prosince, když zaskočil Cáchy na jejich stadionu 3:2. Podzimní část sezony ale Frankfurt uzavřel drtivou prohrou 2:6 s Brémami a porážkou 0:1 v Berlíně a dobře nezačal ani jarní fázi. Na svém kontě má zatím tři body za remízy ve Wolfsburgu, s Mainzem a v Leverkusenu; sérii tří zápasů, ve kterých Eintracht bodoval ukončila další drtivá prohra, tentokrát 0:4 se Stuttgartem. Trenér Funkel vidí největší problém v proměňování šancí. "Kdybychom všechny gólové příležitosti v posledních zápasech proměnili, měli bychom 27 nebo 28 bodů," prohlásil kouč. "Ale chybí nám rozvaha a chytrost před bránou. Mí hráči ale vědí, v čem dělali chyby," dodal Funkel.

Přestože jsou oba týmy téměř sousedi v tabulce, lepší forma a domácí prostředí pasuje do role favorita Hamburk, na který bookmakeři vypsali kurs 1.65. Myslíte si, že si Frankfurt - stejně jako loni - odveze z Hamburku alespoň bod? Potom si vsaďte na neprohru hostů, kurs na ni je 2.02.

Reklama