Hlavní obsah

Potvrdí Boston rostoucí formu?

Dvě výhry v řadě si po dlouhém neúspěšném období připsali basketbalisté Bostonu. Dnes se mohou radovat potřetí za sebou - to by ovšem v NeW Jersey museli porazit rozjeté Nets.

Článek

Boston je jedním z týmů, které se letos musely obejít bez své velké hvězdy. Zatímco se ale například Houstonu daří i bez Yao Minga a Miami nyní dokazuje, že umí vyhrávat i bez Dwyana Wadea, pro Boston se stalo zranění Paula Pierce katastrofou. Mužstvo, které před sezonou udělalo nepovedený trejd s Portlandem, odkud přišli Theo Ratliff a mladý rozehrávač Sebastian Telfair, se až do Vánoc drželo statečně - po prohraném zápase s Golden State měli bilanci 8-14 a na slabém Východě stále mohli pomýšlet na play off. Piercovi ale lékaři objevili zranění v levé noze; nejprve to vypadalo na dvoutýdenní odpočinek, který se ale změnil na sedm týdnů, během kterých tahoun týmu mohl své spoluhráče sledovat jen z lavičky. A nebyla to hezká podívaná. Do konce roku Celtics nevyhráli; po Novém roce sice vyhráli v Portlandu a po prohře s Clevelandem uspěli i v Memphisu, jenže to byla na hodně dlouho všechno. Následká porážka s Philadelphií odstartovala černou sérii 18 zápasů, v nichž svěřenci Doca Riverse nedokázali překonat svého soupeře. To se jim podařilo až po téměř šesti týdnech, kdy si doma poradili s Milwaukee. To už znovu hrál Pierce, který Bucks zatížil 32 body. V dalších čtyřech utkáních Boston znovu selhal, je ale nutno říci, že hrál na palubovkách Sacramenta, Phoenixu, Lakers a Utahu. Únor ale pro Boston neskončil vůbec špatně - Celtics si nejprve poradili v Houstonu s domácím týmem, oslabeným o Minga a McGradyho, 77-72, a před třemi dny doma porazili i newyorské Knicks.

Také hráče New Jersey letos pronásledují zdravotní problémy, které jim snižují naději na úspěch ve stávající sezoně. První velká rána pro fanoušky Nets přišla také před Vánocemi - tehdy lékaři oznámili, že srbský pivot Nenad Krstič si letos už nezahraje. O další měsíc se potom vážně zranil také Richard Jefferson, a to už začalo být zle. New Jersey se přestalo dařit; z následujících patnácti zápasů jich vyhráli jen pět a vedení v Atlantické divizi museli přenechat Torontu. Mohlo být ovšem ještě hůř. Před termínem přestupů totiž vedení klubu uvažovalo o tom, že bude myslet víc na budoucnost a vymění rozehrávače Jasona Kidda a Vince Cartera. Letošní sezonu zřejmě paradoxně zachránily menší zdravotní problémy obou hráčů, které strašily potenciální zájemce, a vysoké nároky managementu Nets. Naštěstí pro tým také dlouho nechyběl veterán Kidd, který v polovině února kvůli bolavým zádům vynechal dva zápasy; nelze se příliš divit, že bez Kidda, Jeffersona a Krstiče Nets obě utkání prohráli. Kiddův návrat příliš triumfální nebyl, New Jersey prohrál i třetí zápas v řadě, ovšem potom se Nets zvedli - dva dny nato porazili doma Sacramento 109-96, poté si poradili 101-92 s Knicks a třetí výhru - 113-101 - si připsali proti Washingtonu.

Dnes hraje New Jersey pátý zápas na své palubovce v řadě a podle bookmakerů bude znovu vítězný - na domácí tým totiž vypsali kurs 1.36. Myslíte si, že Boston po Houstonu a Knicks porazí i oslabené New Jersey? Potom si vsaďte na hosty, kurs na ně je 3.50.

Reklama