Hlavní obsah

La Liga: udrží se Atlético a Zaragoza na dostřel Lize mistrů?

Neděle ve španělské La Lize nabídne kromě derby Realu s Getafe i sedm dalších zápasů. Páté Atlético bude chtít udržet kontakt se špicí tabulky, ale čeká jej utkání na hřišti silné Huelvy. Toho může k posunu v tabulce využít šestá Zaragoza, hostí předposlední San Sebastian.

Článek

Deportivo La Coruňa - Real Betis (neděle 17:00)

Na El Riazor se střetne domácí Deportivo La Coruňa s Realem Betisem. Zápas jak stvořený pro remízu, chtělo by se říci. Vždyť oba týmy zažívají skvělou šňůru ligových zápasů bez porážky - domácí si odvezlo nejméně jeden bod z předchozích osmi kol, hosté mají tuto sérii jen o jeden zápas kratší.

Deportivo je díky tomu na jedenáctém místě a osmibodový náskok na sestupové příčky mu dává relativní klid do zbytku sezony, nicméně je důležité neztrácet další body a to hlavně v domácích zápasech. Proti Betisu bude moci trenér Joaquín Caparros počítat s uzdraveným Rikim, který na hrotu túoku doplní Arizmendiho a také s De Guzmánem, jenž překonal svalové problémy.

I Betis Sevilla uniká osmnácté pozici seč mu síly stačí, je čtrnáctý, ale přesto je jeho náskok jen dvoubodový. Minimálně bod je tedy nutný i tentokráte, jeho zisk ale nebdue nikterak snadný, už jen proto, že trenér Luis Fernández nemůže protírat s Rivasem, Capi, Odonkorem a Vogelem, do sestavy se naopak vrací Pancrate, Edu a Arzu. Jako zajímavost uveďme, že Betis na Riazoru neprohrál od sezóny 2001/2002.

Pravděpodobné sestavy: Deportivo La Coruňa:

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.15 - 3.50

Tip eurofotbal.cz: 1

Real Zaragoza - Real San Sebastian (neděle 17:00)

Zaragoza počítá s tím, že si na San Sebastianu spraví chuť po vyřazení z Copa del Rey a jen málokdo pochybuje nad tím, že by se jí to nemělo povést. Ne snad že bychom chtěli hostující Real Sociedad nějak podceňovat, na druhou stranu jeden bod z posledních sedmi zápasů na nějakou formu příliš neukazuje.

Extra formu nemají ani domácí, nicméně ti si stále drží svůj standart a od sedmého kola neopustili pohárové pozice. Aby měli jistotu, že si tuto sérii nepokazí, potřebujíc vyhrát. Kouč Víctor Fernández nemůže počítat s vykartovanými D'Alessandrem a Movillou (jejich pozice převezmou Pablo Almar a Albert Celades), k dispozici nebudou ani dlouhodoběji zranění Cuartero, Jiménez a Sergio Fernández.

Ještě před nedávnem by se odstavec o San Sebastianu nejspíše začal větou "Pokud se chce udržet, musí vyhrát," avšak tato fráze značí, že udržení baskického celku je ještě docela reálné, což není. Dvanáctibodová ztráta se zdá být na trápící se celek až příliš mnoho. I když to mnohdy vypadá, že jeho hra se částečně zlepšuje, koncovka je stále tragická. Proti Baskům mluví snad vše. Když pomineme onu sérii bez vítězství, je zde také jejich neschopnost zvítězit na hřištích soupeřů, to se jim totiž ještě tuto sezónu nepovedlo. Důležitým faktorem je také absence Savia, jemuž účast v zápase proti svému bývalému celku neumožňuje klauzule ve smlouvě. Jeho místo tak zabere Jesuli. Změny by měly přijít i v obraně, kde Juanito nahradí Víctora López a Javi Garrido převezme post vykartovaného Aitora López Rekarteho.

Pravděpodobné sestavy: Real Zaragoza:

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.48 - 3.60 - 6.75

Tip eurofotbal.cz: 1

Real Mallorca - Levante UD (neděle 17:00)

Velice důležitý souboj o záchranu bude k vidění na stadionu Son Mix. Poslední nesestupující Mallorca přivítá o dvě pozice lepší Levante. RCD minulé kolo smolně prohrálo ve Villarrealu 1:2 díky brance stopera Fuentes z poslední minuty. Trenér domácího mužstva Gregorio Manzano k utkání řekl: "Já vím, že naší fanoušci chtějí to nejlepší pro svůj tým a my zase pro ně. S pomocí našich fanoušků je všechno snadnější, naši diváci jsou pro nás dvanáctým hráčem. V neděli v sedm hodin doufáme, že budeme dva body před Levante."

Levante bude cestovat na Baleárské ostrovy se sérií čtyř neproher (dvě vítězství a dvě remizy). Pod novým koučem Resinem tým konečně šlape tak jak má. "Hrajeme velmi dobře a jsme plni touhy zvítězit, ale jsme si vědomi že to bude obtížné utkání," řekl Resino.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.20 - 3.45

Tip eurofotbal.cz: 02

Espanyol Barcelona - Villarreal CF (neděle 17:00)

Espanyol hostí Villarreal a v poslední době si připisuje jen samá vítězství. Pohárové Evropě je na dohled. V zápase Poháru UEFA s Livornem se ale zranil forward Luis García a není jasné, zda bude připraven nastoupit, problémy má i Rufete. Do sestavy se naopak po čtyřech zápasech, kdy se léčil ze zranění, možná vrátí De la Peňa. Mimo hru jsou i Zabaleta a Velasco.

To poslednímu semifinalistovi Ligy Mistrů se příliš nedaří. Žlutá ponorka v posledním kole zvítězila gólem Fuentese v samotném závěru a kouč Pellegrini věří v dobrý výsledek i teď. Riquelemho roli playmakera převzal Matías Fernandez, v útoku by měli nastoupit Tomasson s Forlánem. Zranění jsou Gonzalo, Pires, Tacchinardi, José Mari, Juanma, Senna a Nihat.

Pravděpodobné sestavy: Espanyol Barcelona:

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.10 - 3.30

Tip eurofotbal.cz: 1

Racing Santander - Osasuna Pamplona (neděle 17:00)

Racing vyhrál již čtyři domácí zápasy za sebou a chystá další trumf proti "utahané" Osasuně.

Santander minulé kolo prohrával na hřišti Celty Vigo po poločase 0:2, nakonec si však odvezl cenný bod a z posledních sedmi utkání prohrál jediné. Veterán Munitis na tiskové konferenci řekl: "Nemůže si dovolit to, co se nám stalo minulé utkání s Celtou (v 33. minutě prohrával Santander 2:0). My jsme mohli nakonec i vyhrát, ale po takovém začátku jsme si to nezasloužili."

Trenéru Angelu Portugalovi budou chybět v utkání zranění Luis Fernandez, Jose Moraton a David Aganzo. "Čeká nás další důležité utkání, protože výsledek bude řešit naši nejbližší budoucnost," řekl kouč Racingu. "Budeme vědět, jestli nás čeká boj v první polovině tabulky, nebo jestli budeme bojovat se skupinou týmů, které budou mít těžký konec sezony," vysvětlil trenér momentální situaci.

Osasuna ztrácí na svého nedělního soka tři body a v roce 2007 se jí zatím nedaří, z osmi zápasů pětkrát prohrála a propadla se tabulkou na třinácté místo. Pamplona v týdnu vypadla ze Španělského poháru, naproti tomu se jí daří na další frontě v Poháru UEFA. "Po pohárovém vyřazení, si myslím, že přišel čas plně se soustředit na ligu, s bonusem v podobě Poháru UEFA," řekl David Lopez. "My víme, že priorita je liga a musíme nutně získat tři body k tomu, aby jsme cítili klid, že nejsme ohroženi bojem o sestup," podotkl záložník Osasuny. Lopez ví, že zvláštní pozornost si zaslouží útok Racingu - Nikola Zigic a Pedro Munitis. "Mají skvělou útočnou dvojici, ale i celkově jsou velice kompaktní tým," dodal Lopez.

Pravděpodobné sestavy: Racing Santander:

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.15 - 3.15

Tip eurofotbal.cz: 1

Athletic Bilbao - Gim. de Tarragona (neděle 17:00)

Duel mezi Athletikem Bilbao a Gimnastikem Tarragona bude typicky záchranářský. Hosté mají jednu z posledních šancí vykřesat jiskřičku naděje, když zatím mají dvanáctibodový deficit, domácí celek se v tabulce pere na samé hranici sestupových příček. Nastic je nabuzen remízou s Valencií a jeho kouč Flores vidí rezervy současného soupeře v obranné fázi. Tým hraje Primera division po 56 letech a bude se ji snažit udržet až do konce. Po pěti měsících se k týmu po zranění kolene připojil Oscar López.

To Athletic zase nikdy nesestoupil. Přestože Baskové odjeli v minulém kole s vysokou porážkou ze hřiště Barcelony, veterán Etxeberría věří, že tým je mentálně připravený získat tři body. Nejistý je ale start opory ofenzivního záložníka Yesteho, který pro zdravotní problémy netrénoval zkraje týdne. Problémy mají i Aranzubía, Orbaiz, Prieto, Ustaritz, Javi González, Garmendia a Tiko.

Pravděpodobné sestavy: Athletic Bilbao:

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.45 - 5.35

Tip eurofotbal.cz: 0

Real Madrid - Getafe CF (neděle 19:00)

Celé preview tohoto zápasu najdete zde.

Pravděpodobné sestavy: Real Madrid: Casillas - Míchel Salgado, Sergio Ramos, Helguera, Torres - Beckham, Gago, Reyes, Robinho - Cassano, Higuaín.   Getafe CF: Abbondanzieri - Contra, Pulido, Tena, Paredes - Cotelo, Casquero, Celestini, Nacho - Albín, Güiza.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.45 - 5.40

Tip eurofotbal.cz: 0

Recreativo Huelva - Atlético Madrid (neděle 21:00)

O poslední duel tohoto kola se postarají týmy Recrativa a Atletika. Nováček soutěže si stále drží sympatickou sedmou pozici, se ztrátou dvou bodů na šestou Zaragozu. "Atletico je v tomto utkání favoritem, v tabulce jsou vysoko a mají obrovský potenciál. Ale my už jsme také prokázali své schopnosti, můžeme hrát vyrovnaný fotbal s kýmkoliv, jen Barcelona nás zřetelně přehrávala," řekl záložník Recrativa Aitor.

Lokální noviny v Huelvě chtějí fanouškům Recreativa rozdat na 20 000 párů modrých rukavic, jako protest proti minulému zápasu těchto týmů, kdy rozhodující gól Atletika dal rukou s modrými rukavicemi hrající Aguero. "Doufám, že to začíná a končí jak žert. Lidi z jihu mají dobrý smysl pro humor, ale nevěřím, že to bude protest proti věci, která se stala a před pěti měsíci," řekl trenér hostů Javier Aguirre.

Atletiko minulé kolo nedokázalo porazit v městském derby Real Madrid, přestože byli Rojiblancos lepším týmem. Madridský tým ztrácí tři body na Champions League a tři body má náskok právě na Huelvu. "Toto je rozhodující zápas pro nás, Huelva je náš přímý soupeř v boji o evropské pozice," pronesl Aguirre. Třetímu nejlepšímu týmu na cizích hřištích budou chybět vykartovaní záložníci Luccin a Galetti. Pablo Ibanez zápolí se zraněním kotníku a trenér Aguierre zatím netuší, zda nastoupí.

Pravděpodobné sestavy: Recreativo Huelva:

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.15 - 2.55

Reklama