Hlavní obsah

Manchester United čeká povinnost - postup

Po dvou týdnech plných protestů proti regulérnosti gólu Ryana Giggse cestuje LOSC Lille Metropole na Old Trafford k odvetě osmifinále Ligy mistrů. Manchester United vstupuje do druhé části souboje s výhodou vítězství na půdě soupeře a tedy také v roli jasného favorita na postup.

Článek

Oba týmy odehrály vítěznou generálku na středeční střetnutí. Manchester o víkendu zdolal FC Liverpool pozdním gólem, který vstřelil John O'Shea, a nepřipustil snížení náskoku na druhou Chelsea. Lille ukončilo sérii tří prohraných zápasů v řadě a v sobotu doma smetlo Troyes 4:0.

První zápas na půdě Lille byl hodně vyrovnaný. Oba týmy si vytvořily několik brankových příležitostí, ale žádnou z nich nevyužily. Utkání nakonec rozhodla chytrost zkušeného Ryna Giggse. Wayne Rooney si chystal míč pro zahrání přímého volného kopu nedaleko hranice šesnáctky. Brankář Lille Tony Sylva si pečlivě stavěl zeď, ale Giggs na nic nečekal a poslal míč do vzdálenějšího koutu branky, kam Sylva nemohl dosáhnout. Následovaly dlouhé prostesty. Trenér Lille Claude Puel dokonce na chvíli odvolal svoje svěřence ze hřiště, ovšem nakonec si toto rozhodnutí nechal rozmluvit a utkání se dohrálo. Nejvyšší představitelé Lille se s tím ale nesmířili a trpělivě podávali protesty. UEFA však rozhodla, že rozhodčí nepochybil a gól byl regulérní.

Kanonýr Lille Peter Odemwingie si myslí opak. "Ve Francii vždy čekáme na hvizd rozhodčího. Ale i když uvážím pravidlo o takto rozehraném přímém volném kopu, myslím si, že sudí udělal chybu. V takové vzdálenosti od branky by měl přikázat rozehrání na píšťalku." Naopak většina fotbalové veřejnosti v Evropě si myslí, že to si měli ohlídat domácí hráči.

Manažer Manchesteru Sir Alex Ferguson ještě přilil olej do ohně, když prohlásil, že někteří hráči Lille měli byýt vyloučeni kvůli opuštění hrací plochy. Prý by to byl velký problém pokud by se náhodou Lille podařilo přes United postoupit. "Samozřejmě to bude hodně těžký zápas, musíme brát v úvahu velkou sílu soupeře, ale s naším náskokem z prvního souboje by cokoli jiného než posup bylo obrovské zklamání.

Pro Manchester United navíc hovoří také statistika domácích zápasů. Na Old Trafford prohrál pouze jeden ze svých posledních osmadvaceti zápasů. Hráči Lille by tuto skvělou statistiku museli změnit, aby měli šanci na postup. Lille se může stále povzbuzovat výsledky z minulé sezóny, v které Manchester jednou porazilo a jednou s ním remizovalo. Ovšem také statistika United na domácím stadionu proti všem francouzským soupeřům je úctyhodná. Ani jeden z deseti francouzských týmů proti Manchesteru na Old Trafford nedokázal vyhrát.

Ferguson by rád do utkání nasadil stejnou sestavu, která v sobotu vyhrála nad Liverpoolem. Nastoupit by tak pravděpodobně měl i Henrik Larsson. Naposledy na Old Trafford před svým návratem do Helsingborgu. Důležitým hráčem, nad kterým visel pro odvetu proti Lille otazník, byl Wayne Rooney. O víkendu musel střídat kvůli zranění kolena, ale on, na rozdíl od svých dvou spoluhráčů, Evry a Luise Sahy, je v pořádku a připraven nastoupit. Patrice Evru zřejmě na levém kraji obrané linie United nahradí Gabriel Heinze.

Claude Puel, kouč Lille proti Troyes šetřil opory. Mathieu Bodmer se na hřišti neobjevil vůbec. Obraniak a Keita odehráli každý pouze hodinu. Zatímco poslední dva jmenovaní by měli proti United nastoupit, Bodmer do zápasu kvůli zranění kotníku pravděpodobně nezasáhne. Druhou oporou Lille, která nepomůže svým spoluhráčům v prestižním zápase je Laurent Cabaye. Ten má problémy se žaludkem.

Utkání bude jako hlavní rozhodčí řídit Španěl Luis Medina Cantalejo. V pozici asistentů mu budou na čarách pomáhat jeho krajané Victoriano Giraldez Carrasco a Jesus Calvo Guadamuro.

Pravděpodobná sestava Manchester United:

Pravděpodobná sestava Olympique Lille:

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.75 - 8.50

Tip eurofotbal.cz: 1

Reklama