Hlavní obsah

Nou Camp dnes uvidí souboj titánů

Na celé fotbalové planetě se jen stěží najde prestižnější utkání, než je souboj dvou odvěkých rivalů ve Španělsku. A právě 26. kolo Primera division tuto delikatesu fotbalovým fanouškům nabídne. Na Nou Camp, domácí stánek Barcelony, přijede Real Madrid. A utkání to bude o to více sledovanější, neboť oba týmy stále reálně pomýšlejí na zisk mistrovského titulu. Blíž k němu má zatím Barca, ale toto utkání může vše změnit.

Článek

Barcelonští za sebou mají týden plný zklamání. Minulou sobotu sehráli v Seville neúspěšnou bitvu o první místo v tabulce, byť vedli po trefě Ronaldinha 1:0. Pak ale tentýž hráč neproměnil penaltu a od té doby se Barca hroutila jak domeček z karet. Sevilla, jež odehrála hodinu v deseti, dokázala skóre otočit a poslala tak Barcelonu domů s prohrou 1:2. V úterý čekal na svěřence Franka Rijkaarda další přetěžký úkol. Na Anfield Road potřebovala Barca v odvetě osmifinále Ligy mistrů zvítězit o dvě branky. To se jí i přes úpornou snahu nepodařilo, a tak i konečné vítězství 1:0 přišlo díky prohře 1:2 na domácím trávníku vniveč. Dnes však půjde o naprosto odlišný zápas. Barcelona by jistě ráda navázala na svoji vynikající bilanci na domácím hřišti, na němž v letošní sezoně ještě neprohrála. Avšak nizozemský trenér Rijkaard si bude muset poradit hned s několika absencemi. Kvůli červeným kartám v minulém kole nebudou moci nastoupit obránce Gianluca Zambrotta a ofenzivní záložník Ludovic Giuly. Veliký otazník startu visí nad nejlepším střelcem týmu Ronaldinhem, jenž si přivodil lehčí zranění právě v úterním zápase Ligy mistrů s Liverpoolem. Na soupisku se nevešli ani Thiago Motta a Gio van Bronckhorst. Barceloně se na Nou Campu daří hlavně střelecky, což lze přičíst velmi ofenzivnímu rozestavení. I proti Realu nastoupí Azulgranas tradičně se třemi útočníky, vedle Ronaldinha by se měli objevit Eto’o a argentinský štírek Lionel Messi. Do obrany by se po jednozápasové pauze měl vrátit Lilian Thuram.

Real prožil podobně jako jeho soupeř zklamání v podobě vyřazení z Ligy mistrů. Galacticos odjížděli ke středečnímu zápasu do Mnichova s jednogólovým náskokem z prvního zápasu, ale ten smazal už po 11 vteřinách hry Makaay. Konečný výsledek byl 2:1, a ten katapultoval do další fáze Bayern. Jenže ani ve španělské La lize na tom nejsou Capellovi hoši zrovna nejlépe. Poslední vítězství zažili 10. února, tedy přesně před měsícem. Od té doby sbírají Blancos po bodu, a to i s průměrnými soupeři. Italský trenér má údajně nůž na krku, pokud prohraje derby s Barcelonou, mohl by se ze svého místa poroučet. A že to nebude mít zrovna jednoduché značí i počet absencí v jeho týmu. Kvůli poraněním kolene nenastoupí David Beckham a José Antonio Reyes. V obranných řadách se určitě neobjeví zranění Roberto Carlos a Fabio Cannavaro. Barcelonskou útočnou vozbu by tak mělo bránit kvarteto Salgado, Helguera, Ramos a Torres. Kvůli lehčímu zranění se spekuluje o startu nejlepšího střelce týmu Ruuda van Nistelrooye, ten by měl však podobně jako Ronaldinho na druhé straně nastoupit. Těšit naopak může kouče Capella návrat kapitána Raúla a také Gutiho a Diarry, kteří minulý zápas nenastoupili. Bílý balet má ještě další dva důvody k optimismu. Jednak je to nejlepší bilance na hřištích soupeřů v rámci celé soutěže a potom také výsledek podzimního vzájemného měření sil, ve kterém Real doma zvítězil 2:0. Zopakuje to i tentokrát?

Bookmakeři společnosti bwin mírně favorizují domácí Barcelonu, na jejíž výhru vypsali kurs v hodnotě 1.75. Kdo si myslí, že El Clasico skončí remízou, nechť zkusí štěstí při kursu 3.35. A kdo věří v sílu Realu Madrid, ten má možnost svůj vklad znásobit vysokým kursem 4.75.

Reklama