Hlavní obsah

Gambrinus liga očima Michala Bílka

Ani jednou by si hosté neměli odvézt všechny body v úvodním kole jarní části Gambrinus ligy. Myslí si to Michal Bílek, trenér Sparty, který pro Eurotip.cz 18. kolo nejvyšší soutěže okomentoval.

Foto: SPORT.CZ/David Kadlec

Trenér letenského týmu Michal Bílek.

Článek

Dnes je na programu jediný zápas. Poslední Slovácko se v něm pokusí zapomenout na zpackanou podzimní část sezony a uhrát důležité body proti Teplicím. Hráči z Uherského Hradiště zatím doma nevyhráli a tři body by podle Michala Bílka neměli uhrát ani proti Severočechům. "Slovácko vzhledem k finančním problémům zase hodně oslabilo, Teplice taky oslabily o Hunala a další hráče... očekávám tam vyrovnaný utkání, myslím si, že to bude remíza. Když se Slovácko dostalo do takových problémů, já to vím z Blšan, tak hráči, kteří tam jsou, chtějí přesvědčit, že do tý ligy patří a hrajou o svý angažmá. Proto neočekávám, že Slovácko bude vyloženě lehkej soupeř, to v žádným případě," tvrdí sparťanský kouč.

Slovácko není jediným týmem, který bojuje o svou existenci v první lize. Klidný spánek přes zimu neměli ani Kladno a Příbram, které v neděli čeká zápas o šest bodů. "Pro oba to je hodně důležitý utkání. Pokud Kladno vyhraje, tak se Příbrami vzdálí, pokud vyhraje Příbram, tak se dostane téměř na stejnou úroveň jako Kladno. Tady očekávám taky vyrovnaný utkání a tipuju to na remízu," věří v nerozhodnodný výsledek Michal Bílek.

Právě jemu se letos podařilo slušně nastartovat Plzeň, která se po prvních týdnech pohybovala v první polovině tabulky. Po drtivé prohře se Slavií na konci září se jí už tolik nedařilo, Michal Bílek ale varuje, že Mladá Boleslav nebude mít na západě Čech lehký úkol. "V Plzni jsem působil, vím, že jsou tam hodně šikovný hráči. Já to mužstvo sleduju, pořád tu sílu má a hraje s naším konkurentem v boji o titul, takže bych si přál, aby se domácí dostali do klidnejch vod a aby vyhráli. Takže tipuju jedničku," tvrdí bývalý trenér Plzně.

V Brně se v neděli utkají dvě z nejpříjemnějších překvapení podzimní části ligy. Domácím se sice příliš nedařilo v útoku, zato díky neprostupné obraně přezimovali na šestém místě tabulky. Podobně se vedlo Českým Budějovicím, které i bez Karla Poborského dokázaly, že jsou silným týmem, i když především na svém stadionu. Souboj dvou sousedů v tabulce by měl podle experta dopadnout smírným výsledkem. "Budějovice odehrály velmi dobrej podzim a nijak citelně se neoslabily. V Brně taky očekávámvyrovnaný utkání, tipoval bych to na remízu," věří v dělbu bodů letenský kouč.

Na rozdíl od předešlých dvou týmu nemůže být Most s první částí sezony příliš spokojen. Severočeši, kteří se v předešlém ročníku dobře uvedli, na podzim nepotvrdili pověst černého koně soutěže a s devatenácti body jsou na jedenáctém místě. Tažení za evropskými poháry zahájí na svém hřišti proti Zlínu. "Já si myslím, že Most potvrdí roli favorita. Teď nutně potřebujou vyhrávat a Zlín je soupeř, kterýho by měli porazit. Myslím si, že to bude jednička, byť to pro Most bude těžký utkání," tipuje Michal Bílek.

Zápasy na hřištích soupeřů mohou za to, že Olomouc musí na začátku jara myslet na udržení v lize. Hanáci uhráli venku jediný bod, zato doma jsou velmi silní; potvrdit se to nyní pokusí v utkání s Ostravou. "Olomouc venku nehraje dobře, ale doma jsou hodně silný. Teď přes zimu hodně zapracovali, je tam hodně mladejch hráčů, myslím si, že Olomouc půjde taky hodně nahoru. Baník sice neměl špatnou přípravu, ale potom ty výsledky můžou bejt diametrálně odlišný. Myslím si, že v Olomouci to Baník bude mít hodně těžký, tipuju jedničku," říká expert.

Jeho svěřence nečeká na jaře lehký úkol. Spartě se na začátku ročníku vůbec nedařilo. Po výměně trenéra ale dokázala ještě zabojovat a po sedmnácti zápasech skončila v první části sezony na prvním místě. Své vedení teď musí obhájit před dotírajícími soupeři, a tak si nemůže zdovolit ztrácet body. Fanoušci letenského týmu proto v utkání s Jabloncem nečekají nic jiného, než výhru domácích. "My jsme v situaci, hrajeme o titul, tak musíme pořád vyhrávat. Čeká nás strašně těžký utkání, protože Jablonec hraje venku velmi dobře, ta jejich bilance je výborná. My ale samozřejmě musíme potvrdit roli favorita a vyhrát," tipuje vítězství Sparty její trenér.

V pondělní dohrávce se v Liberci utkají dva nejbližší pronásledovatelé Sparty. Domácí na svém stadionu přivítají Slavii, která má před Severočechy pouhý bod náskoku. "Já ty mužstva stavím na stejnou úroveň. Obě mají velmi kvalitní kádr, bude to další hodně zajímavý utkání, myslím si, že to taky skončí - a tady bych si to i přál - remízou," doufá v klopýtnutí obou svých konkurentů v boji o titul Michal Bílek.

Reklama