Hlavní obsah

Sparta odstartuje hon za titulem proti Jablonci

Eurotip.cz

Na prvním místě tabulky strávili dlouhou zimní pauzu fotbalisté Sparty. Letenští se na vrchol dostali díky skvělému podzimnímu finiši; v podobném duchu budou chtít odstartovat i druhou část sezony, kterou zahájí doma s Jabloncem.

Článek

Sparta přitom nezačala tuto sezónu příliš dobře. Hráči trenér Grigy vstřelili v prvních třech zápasech jediný gól a nepřesvědčiví nebyli ani v domácím utkání s Příbramí, které nakonec otočili ve svůj prospěch. Osudný se pro Grigu stal až zápas v Mladé Boleslavi, která pražský tým porazila 3:0. Na konci srpna vedení klubu Grigu odvolalo a na jeho místo usedl Michal Bílek. Pod jeho vedením Sparta v lize od té doby neprohrála. Základem jejích úspěchů se staly domácí zápasy - na Letné nejenže Sparta neztratila od té doby bod, v šesti utkáních dokonce neinkasovala jediný gól. Důležité body zároveň dokázala uhrát venku; remizovala na Strahově se Slavií i v Liberci a dokázala si tak své nejbližší pronásledovatele udržet od těla. Není divu, že sparťanští fanoušci mluví o útoku na titul - a trenér Bílek před touto zodpovědností neutíká. "Říkáme to pořád a říkám to i teď. Chceme vyhrát titul i pohár," prohlásil sebevědomě kouč. Jeho tým absolvoval v únoru soustředění ve Španělsku. Díky němu začal mít Bílek jasno o jarní sestavě; v ní už nejsou kapitán Sivok a útočník Lustrinelli, kteří přestoupili do zahraničních klubů. Se sestavou má ale nyní trenér problémy; v pohárovém utkání s Ostravou se zranil Libor Došek a jeho dnešní start je nejistý, stejně jako Horváthův a Huškův.

Také kouč Jablonce nemůže v prvním jarním utkání postavit sestavu, která přezimovala na slušném šestém místě tabulky. Největší ztrátou Severočechů byl odchod útočníka Lafaty; místo reprezentanta se klub bude muset spoléhat na Zehera, Svátka, který se vrátil z Českých Budějovic, a expříbramského Vošahlíka. Gólový čich Lafaty, který se na podzim trefil sedmkrát, bude Jablonci určitě chybět, trenér Petr Rada se ale bude moci opřít o zkušenější obránce. "Přišly kvalitní posily, hráči, kteří sem chtěli. A to je pro mě důležité. Problémem však je, že jsme většinu z nich získali na poslední chvíli a nebylo moc času na sehrání," prohlásil Rada, jehož mužstvo posílili Flachbart a Homola. Nesehranost týmu není jediným Radovým problémem před dnešním utkáním; záložník Klapka je mimo hru se zraněným kolenem, Hloušek je po operaci kotníku a nováček v týmu Homola nesmí nastoupit proti svému bývalému chlebodárci.

Výsledky Sparty na Letné ji v domácích zápasech obvykle pasují do role favorita, a dnes tomu není jinak - na její vítězství vypsali bookmakeři kurs 1.30. Myslíte si, že Jablonec dokáže po dlouhých letech v Praze konečně uspět? Potom si vsaďte na neprohru hostů, kurs na ni je 2.91.

Reklama