Hlavní obsah

La Liga: Uspěje Barcelona na hřišti silného nováčka?

Španělská nejvyšší soutěž má v sobotu na programu hned čtyři předehrávky, v nichž se představí dva favorité na titul. Valencia doma hostí Racing Santander a Barcelona zajíždí do Huelvy. V soubojích týmů se záchranářskými starostmi se střetně Mallorka s Betisem a Bilbao s Osasunou.

Článek

Valencia CF - Racing Santander (sobota 18:00) V prvním utkání šestadvacátého kola si to stadionu Mestalla rozdá Valencia se Santanderem. Domácí tým prožívají perlivé dny, minulý týden ve středu postoupil do čtvrtfinále ligy mistrů, v neděli remizoval na půdě Osasuny a přivezl si s ohledem na výsledky ostatních týmů bojujících na čele cenný bod. Ve středu byly potrestáni dva hráči Che za známou roztržku po konci utkání s Interem. Největší rebel David Navarro dostal trest zákazu startu v pohárových utkání na sedm měsíců. Carlos Marchena na čtyři zápasy. Ještě k tomu dostal momentálně třetí tým La Ligy peněžní trest ve výši 250 tisíc švýcarských franků. Trenér netopýrů Quique Sanchez Flores k oběma provinilcům řekl: "Jsem přesvědčen, že je to nějak neovlivní, protože moc dobře vědí, že teď prožíváme jedno z nejdůležitějších období sezony, potřebujeme je oba mít na 100 procent připravené ke hře."

Valencia na domácím stadionu vyhrála šest zápasů v řadě, ale jako vždy bude mít velkou marodku: Ruben Baraja, Jaime Gavilán, Edu a Regueiro. Chybět bude také vykartovaný Roberto Ayala, naopak se vrací Silva a Vicente.

Racing má také slušnou formu, z posledních devíti ligových zápasů prohrál jediný. "Hrát na Mestalle proti Valencii, to je velká motivace, srovnatelné to je s akorát ze zápasy s Realem a Barcelonou," říká natěšený Ruben Gonzalez. "Potřebujeme eliminovat schopnosti Davida Villy, navíc Morientes je také ohromný útočník a bude nezbytné je bránit tak, jako jsme to dělali v prvním vzájemném duelu v letošní sezoně," vzpomíná si obránce Santanderu na výhru nad Valencií 1:0. Pedro Munitis doufá v podobný výsledek jako v říjnu: "Je to dobrá příležitost, abychom se přiblížili 42bodové hranici, kterou jsme si stanovili jako cíl na začátku sezony. Nebude to snadné, ale doufám, že je mužem porazit tak jako v prvním utkání."

Pravděpodobné sestavy: Valencia CF: Cañizares - Miguel, David Navarro, Albiol, Del Horno - Joaquín, Marchena, Albelda, Silva - Angulo nebo Morientes, Villa.   Racing Santander: Toño - Pinillos, Rubén, Garay, Oriol - Scaloni, Vitolo, Colsa, Serrano - Munitis, Žigič.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.65 - 6.15

Tip eurofotbal.cz: 1

Real Mallorca - Real Betis (sobota 20:00)

Důležitá bitva o záchranu bude k vidění na stadionu Son Moix, kde 15. Mallorka přivítá 14. Betis. "Bude to pro nás hodně důležitý zápas. Přivítáme tým, který ve druhé polovině sezóny nasbítal nejvíce budů," říká trenér Gregorio Manzano. Ani Mallorce se nevede tak špatně, z cizích hřišť sice body nevozí, doma ale vyhrála poslední tři utkání. "Doma teď hrajeme dobře, není a nebude jednoduché nás porazit," dodává Manzano. Premiéru v dresu celku z Baleárských ostrovů si možná odbude Oscar Trejo, chybět naopak budou Basinas a Nuno.

Betis se po špatném startu do sezóny pomalu dere nahoru, jeho poslední porážka se datuje k polovině ledna. V následujících devíti zápasech klub ze Sevilly neprohrál, body ale tak rychle nenaskakují, protože z této porce vyhrál jenom třetinu. "Pětibodový náskok na sestupové pozice stále nic neznamená, musíme i nadále hrát na plno a získat body, které jsme ztratili v první polovině sezóny," říká brazilský reprezentant Sobis. Betis přijede na Mallorku bez zraněných Davida Odonkora s Johannem Vogelem a distancovaného Nana.

Pravděpodobné sestavy: Real Mallorca:

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 2.95 - 2.80

Tip eurofotbal.cz: 0

Recreativo Huelva - FC Barcelona (sobota 20:00)

19. listopad, to je datum, kdy Barcelona naposledy zvítězila na hřišti soupeře. Sedmizápasovou neúspěšnou šňůru se svěřenci Franka Rijkaarda pokusí utnout v Huelvě, odkud se ale body nevozí lehce. "Recreativo je tvrdě pracující tým a letos hraje výborně. V tabulce jsou vysoko a určitě jim nebude chybět motivace. Mají výborné útočníky a hrají přímočaře, bude to hodně obtížné," varuje Rijkaard před sílou sobotního soupeře. Barcelona před týdnem sehrála smolný zápas s Realem Madrid, v první půli byla jasně lepším jenomže jí srazilo vyloučení Oleguera a nakonec byla ráda za bod. Volno pro utkání v Huelvě dostal Marquez, Barca se zřejmě opět vrátí k rozestavení 4-3-3.

Je to neuvěřitelné, ale Huelva dnes může posílit své naděje na zisk mistrovského titulu, v případě výhry by z manka na první příčku umazala další tři body a celkem by jich ztrácela jenom šest. Čeká nás obtížné utkání a já potřebuju své hráče stoprocentně zdravé a připravené. A jsem si jist, že oni budou zdraví a připravení," prohlašuje kouč Garcia Toral. Frank Rijkaard varoval před silou domácích útočníků, většiny z nich se ale obávat nemusí. Zdravotní problémy vyřadily ze hry Javiho Guerrera, o startu Florenta Sinamy-Pongolla se rozhodne až těsně před utkáním. Hrát pak určitě nebudou Emilio Viqueira a Santi Cazorla.

Pravděpodobné sestavy: Recreativo Huelva:

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.50 - 3.40 - 1.60

Tip eurofotbal.cz: 0

Athletic Bilbao - Osasuna Pamplona (sobota 22:00)

Bilbao čeká zápas pravdy, v ruce drží poslední sestupující lístek do Segunda División a na domácím stadionu přivítá třináctou Osasunu. Baskům se však na San Mamés vůbec nedaří a z dvanácti odehraných zápasů na svém svatostánku v letošní sezoně vyhráli jen dva. Uzdravený obránce Ustaritz Aldekoaotalora k zápasu řekl: "Jsem si jist, že můžeme vyhrát a posunout se v tabulce výše, na chvostu tabulky je to ohromně vyrovnané. Jestli je porazíme, tak je vtáhneme do záchranářských bojů, oba týmy mají o co hrát." Tiko, Pablo Orbaiz a Joseba Garmendia, tito tři budou chybět Bilbau. Poprvé by měl za klub nastoupit mexický záložník Javier Iturriaga, který by měl nahradit suspendovaného Andera Murilla.

Osasuna je momentálně týmem dvou tváří. V lize se Pamploně nedaří, naproti tomu v Poháru UEFA ve středu postoupila přes skotský Glasgow Rangers už do čtvrtfinále. Hráči jako by nebyli motivováni v La Lize, a tak se soustředí na UEFU, kde dosáhli největšího úspěchu v 86leté historii klubu. Trenér Ziganda si je vědom prekérní situace a malého bodového odstupu od sobotního soupeře. "Jsme potěšeni tím, že jsme postoupili do čtvrtfinále Poháru UEFA, ale musíme se přeorientovat na ligu, čeká nás důležité utkání s Athleticem, hráči jsou na toto utkání velice motivováni." V utkání se musí Ziganda obejít bez Valda, Miloseviče a Delporteho.

Pravděpodobné sestavy: Athletic Bilbao:

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.15 - 3.05

Tip eurofotbal.cz: 0

Reklama