Hlavní obsah

Napraví si reprezentanti svou reputaci?

Eurotip.cz

Měl to být normální zápas favorita proti outsiderovi skupiny. Po nečekaných oslavách českých reprezentantů se ale hodně změnilo. Mužstvo inkasovalo pokutu milión korun za nedodržení nočního klidu a jeho reputace u českých fanoušků výrazně poklesla. Jedno ale zůstává - Češi jsou dnes proti Kypru jasným favoritem a nemohou myslet na nic jiného než vítězství.

Článek

Česká reprezentace rozjela kvalifikaci úspěšně. Šťastně porazila Wales, na horké půdě Slovenska i naše východní sousedy a bez problémů si poradila také se San Marinem. Poté ale přišel ne moc úspěšný zápas v Irsku; z něho si Brücknerovi hoši sice přivezli bod za remízu, ale předvedená hra byla dost kritizovaná. Do jarní části kvalifikace vstoupila reprezentace v sobotu na Letné zápasem s Německem. Proti západnímu rivalovi podala mizerný výkon, Němci výborně četli hru a nakopávané míče na Kollera, což byla jediná taktika českého mužstva, sbírali bez sebemenších problémů. Právem tak po konečném hvizdu italského sudího Rosettiho neodcházeli čeští reprezentanti ze hřiště se vztyčenými hlavami. O pár hodin později už bylo ale vše jinak - pětice Jiránek, Ujfaluši, Rosický, Polák a Marek Čech dlouho do rána popíjela a oslavovala Ujfalušiho narozeniny, podle dalších informací dokonce v dámské společnosti. To samozřejmě rozhořčilo nejen vedení týmu, ale i fanoušky, u kterých české mužstvo rázem výrazně kleslo a z tohoto průšvihu se bude jistě hrabat velmi dlouho. O první částečnou nápravu se dnes muži kolem kapitána Rosického pokusí dnes v Liberci proti Kypru. „Plánujeme dvě, maximálně tři změny. Zdravotní problémy nemáme žádné, všichni hráči jsou připravení. Změny budou v obraně, protože tam jsme se neprezentovali příliš dobrým výkonem, a další změna se bude týkat záložní formace,“ naznačil kouč Brückner, jakým směrem se budou ubírat dnešní změny v sestavě. „Vzhledem k tomu, co se okolo nás děje, to bude velice těžký zápas. A my chceme dát vítězstvím všem jasnou odpověď,“ řekl Tomáš Rosický, který dnes vyběhne i přes svůj prohřešek na ruce s kapitánskou páskou. „Atmosféra v týmu je adekvátní k tomu, co se stalo. Teď se ale musíme soustředit na Kypr. Po tomto zápase se k prohřešku hráčů vrátíme, ale teď to musí jít stranou,“ dodal trenér.

Kypr je mužstvo, které dokáže a umí překvapit. Hned v úvodu kvalifikace utrpěl debakl 1:6 se Slovenskem. Pak ale doma hostil Irsko a i díky hattricku Michalise Konstantina senzačně porazil Brity 5:2. We Walesu potom přišla pomsta z britských ostrovů - svěřenci Angelose Anastasiadise sice vstřelili gól, kterým ale jen korigovali na konečných 1:3. V listopadu hráli Kypřané znovu doma a stejně jako proti Irsku uspěli i velmi překvapivě s Německem - výsledek 1:1 je pro Jihoevropany doposud největším skalpem v historii. Do jarních bojů vstoupili na svém stadionu v sobotu se Slováky. Ti ale nenechali nic náhodě a ve druhém poločase soupeři vstřelili tři branky, čímž rozhodli o svém vítězství. Pro dnešní zápas si navíc Kypr přidělal starosti. V zápase se Slovenskem byl vyloučen brankář Michael Morfis, zdravotní potíže má navíc náhradní gólman Jorgalidis, a proto byl do branky dodatečně povolán Sofronis Avgustis. Zranění jsou dále útočník Alexandre Garpozis a záložník Christos Marangos. "Máme zraněné některé klíčové fotbalisty, ale je příliš brzy na to odhadnout, zda budou fit. Na poslední chvíli rozhodne lékař," konstatoval po příletu kouč Anasrasiadas, který dnes narozdíl od zápasu se Slováky může počítat s největší hvězdou týmu a útočníkem řeckého Olympiakosu - Janakisem Okkasem.

I přes svůj prohřešek, kterému se věnovala spousta domácích i zahraničních médií, zůstávají Češi jasným favoritem dnešního zápasu. Na jejich vítězství si u společnosti bwin momentálně vsadíte s kursem 1.05. Věříte, že fotbalisté Kypru prokáží své kvality a zápas skončí překvapením? Potom si vsaďte buďto na remízu - kurs je rovných 10.00 - nebo na vítězství Kypřanu s kursem 21.00. A pokud se stále nemůžete rozhodnout, nevadí. Počkejte si do 17:25 a potom začněte sázet live.

Reklama