Hlavní obsah

Vyhraje Valencie i bez svého nejlepšího střelce?

Po čtrnáctidenní reprezentační pauze se dnes opět naplno rozeběhne španělská Primera division. V sobotním menu si fotbalový fanoušek může vybrat ze čtyř zápasů, papírově nejzajímavější by však měl být souboj čtvrté Valencie s desátým Espaňolem Barcelona. Domácí musí vyhrát, aby nadále zůstali v boji o titul, hosté by zase potřebovali tři body, aby se dotáhli na šestou pozici zaručující pohárovou Evropu.

Článek

Valencie se před zápasem s Espaňolem nenachází zrovna v růžové situaci. Jedině zisk tří bodů uchová svěřencům trenéra Sancheze Florese naději na zisk mistrovského titulu. Přitom to není tak dlouho, kdy Valencia válcovala jednoho soupeře za druhým a vytvořila dokonce šňůru šesti vítězných zápasů za sebou! Nyní je ale realita trošku odlišná, Che získali z posledních dvou zápasů pouze bod, a to by rozhodně v honbě za titulem nestačilo. Obzvláště šokující byla prohra 0:2 na domácím stánku se Santanderem, jež přišla těsně před reprezentační pauzou. Hráči pak měli čtrnáct dní na to, aby se otřepali. Jenže ve středu Valencijské zasáhla další velká ztráta. V zápase Španělska s Islandem se zranil nejlepší střelec týmu Fernando Morientes a podle předběžných odhadů může chybět až měsíc. S jeho parťákem z útoku Davidem Villou tak dnes nastoupí v úderné dvojici zkušený Miguel Angulo. Podle zpráv zahraničních agentur by dnes měli dostat volno kapitán týmu David Albelda a portugalský obránce Miguel. Oba hráči totiž sehráli těžké zápasy za své reprezentace, a tak je trenér Flores šetří na středeční bitvu Ligy mistrů proti Chelsea.

Espaňol Barcelona měl vynikající únor, kdy ze čtyř zápasů třikrát vyhrál. Jenže v měsíci březnu se jeho sbírka bodů rozrůstá jen velmi pozvolna, na vině jsou tři po sobě jdoucí remízy, a to vždy shodným výsledkem 1:1! Naposledy se takto Espanyol prezentoval svým fanouškům proti šestnáctému Levante. O jedinou branku svého týmu se postaral nejlepší střelec mužstva Luis Garcia. Ten se v útoku skvěle doplňuje s dalším bombarďákem, kapitánem Raulem Tamudem. Při pohledu na statistiky můžeme zjistit, že Pericos si venku nevedou vůbec špatně. Ze třinácti zápasů na hřištích soupeřů prohráli pouze třikrát, a to v Zaragoze, na Mallorce a v Tarragoně. Svěřenci trenéra Ernesta Valverdeho venku hlavně neinkasují, s pouhými 12 obdrženými brankami jsou v tomto směru vůbec nejlepší v celé La lize. Zvláštní zápas odehraje barcelonský středopolař Rufete, jenž v minulosti oblékal právě dres Valencie. Sám hráč k tomu řekl: „Bude to pro mě speciální zápas, protože sem ve Valencii strávil spoustu nádherných let.“ Milovníci statistik si jistě vzpomenou na podzimní vzájemné měření sil, které skončilo nerozhodným výsledkem 1:1.

Bookmakeři sázkové společnosti bwin považují Valencii za papírového favorita, na její vítězství je vypsán kurs ve výši 1.60. Jestliže si myslíte, že zápas skončí jako ten poslední vzájemný, tedy remízou, máte šanci využít kursu 3.45. A kdo věří, že Espaňol na „nedobytné“ Mestalle neprohraje, nechť si znásobí svůj vklad kursem 2.09.

Reklama