Hlavní obsah

Luongo přivedl Vancouver do play off

V zámořské NHL začínají dva měsíce tuhých bojů o Stanleyův pohár. V první den play off se dostanou do hry především kluby ze západní konference. Anaheim se bude probíjet obranou Minnesoty. Nashville se po roce opět v prvním kole potkává se San Jose. Vancouver vyhrál vyrovnanou severozápadní divizi a začíná tedy s Dallasem na vlastním ledě.

Foto: ČTK/AP Photo/LM Otero

David Backes ze St. Louis oslavuje branku Douga Weighta v síti Martyho Turca, brankáře Dallasu Stars.

Článek

Domácí tým tedy tentokrát nepřišel o play off, čímž udělal první výrazný krok ke spokojenosti se sezónou. Vancouveru se povedla velká letní výměna, během níž do klubu dorazil brankář Luongo. Byl podobně často nasazován do hry jako ve svém předchozím dlouhodobém působišti a jeho nový zaměstnavatel díky němu inkasoval o pětinu branek méně. Vancouver si zároveň s jistotou dobrého gólmana v zádech dovolil vstřelit méně gólů než vloni. Klubové statistiky poprvé opanovala dvojčata Sedinova, když Henrik především dobře střílel a Daniel výtečně nahrával. Vancouver výrazně lépe odehrál část sezóny po Vánocích, díky čemuž se vyšplhal v divizi na pozici zajišťující pro play off výhodné nasazení do klíčových zápasů.

Dallas získal v základní části o dva body více než jeho soupeř, ale bylo mu to málo platné, protože v jeho divizi to stačilo až na třetí místo. Do play off tedy vstupuje ve zcela jiné pozici než vloni. Opět však bude spoléhat na brankáře Turca, kterému se tradičně vydařila základní část. Dallas s ním v brance však v play off vyhrál pouze jednu ze čtyř sérií. V dlouhodobé části sezóny klub skvěle začal a v podobném duchu ji zakončil. Mezitím se mu dařilo tak trošku střídavě především kvůli všelijakým zraněním. I z tohoto důvodu se na prvních třech místech v kanadském klubovém bodování objevili dva obránci. Jako největší posila během sezóny přišel Nagy, který se však zatím adekvátně neprosadil.

Bookmakeři bwin očekávají, že domácí publikum Luongovi v jeho prvním zápase v play off pomůže. Na výhru Vancouveru vypsali kurs 2,15 . Soupeři během základní části sehráli spolu čtyři zápasy, které skončily všechny stejným skóre. Výhry si rozdělili spravedlivě, když se jednou prodlužovalo a v dalším případě došlo i na samostatné nájezdy. Oba kluby uspěly jednou na vlastním a jednou na soupeřově ledě. Pokud dnes vyhraje Dallas v normální hrací době, stane se tak v kursu 2,7 .

Reklama