Hlavní obsah

Bitva o pyrenejský poloostrov dnes pozná svého vítěze

Španělsko nemá ve čtvrtfinále Poháru UEFA zástupce pouze v loňském vítězi - FC Seville, mezi osmičku nejlepších proklouzla poprvé v historii Osasuna Pamplona a o prestižní trofej stále bojuje i Espaňol Barcelona. Ten vstoupil do prvního utkání s Benfikou velmi dobře, když po 60. minutách se zdálo být rozhodnuto o postupujícím do semifinále, Katalánci totiž vedli už 3:0, ale Portugalci potvrdili svou sílu a dvěma brankami si uchovali naději na postup.

Foto: FK Teplice

Teplický fotbalista Josef Kaufman (vpravo) svádí boj o míč s útočníkem Espanyolu Barcelona Garciou v úvodním utkání Poháru UEFA.

Článek

Benfika Lisabon si ve fotbalovém světě vydobyla v posledních letech zvučné jméno. Impozantní byla především její cesta v minulém ročníku Ligy mistrů, kde ztroskotala až ve čtvrtfinále s Barcelonou. O kolo dřív přitom uštědřila tvrdou ránu předloňským vítězům z Liverpoolu, když si z jeho hřiště odvezla překvapivé vítězství 2:0. Letos ale tuto pověst v Lize mistrů nenaplnila a musela se spokojit s účastí v Poháru UEFA. V tom nejdříve přešla s přehledem přes Dinamo Bukurešť a díky brance z 89. minuty odvetného zápasu osmifinále s Paris SG postoupila do čtvrtfinále. Do toho nevstoupila v Barceloně nikterak dobře, ale korigující branky Nuna Gomese a Simaa na konečných 2:3 ji drží stále ve hře. Kouč Fernando Santos má dnes oproti poslednímu zápasu k dispozici špílmachra týmu Řeka Kostase Katsouranise.

Espaňol Barcelona měl vynikající únor, kdy v Primera Division ze čtyř zápasů třikrát vyhrál. Jenže v měsíci březnu se jeho sbírka bodů moc nerozrostla, na vině jsou tři po sobě jdoucí remízy, a to vždy shodným výsledkem 1:1. Duben ale svěřenci kouče Ernesta Valverdeho odstartovali úspěšně; o víkendu porazili 1:0 předposlední San Sebastian díky brance Ferrana Corominase. Dnes může v tuto chvíli 9. celek elitní španělské soutěže na chvíli zapomenout na ligovou soutěž a soustředit se na Pohár UEFA. Přesně před rokem - 12. dubna - se Espaňolu podařilo zvítězit v domácím poháru, což si všichni v klubu uvědomují. „Všichni si to pamatujeme a bude to pro nás motivace navíc,“ řekl brankář Iraizoz. Mimo hru je dnes jeho spoluhráč Tamudo.

Domácí jsou bookmakery bwin favorizováni s kursem 1.65, na remízu vypsali kurs 3.40. Myslíte si, že Espaňol zvítězí a stvrdí tím svůj postup do semifinále, pak si na něj vsaďte s kursem5.00.

Reklama