Hlavní obsah

Gambrinus liga očima Luďka Zelenky

Slavia ztratí první jarní body a boj o čelo ligy se zdramatizuje, protože Sparta unese tlak a dnes porazí Teplice. To si alespoň myslí brněnský útočník Luděk Zelenka, který pro Eurotip.cz okomentoval 22. kolo Gambrinus ligy.

Článek

Bodový rozdíl mezi oběma kluby není veliký, ovšem minulé kolo naznačilo, v jak rozdílné situaci se obě pražská 'S' nacházejí. Sparta totiž potvrdila kolísavost svých výkonů a ve Zlíně podruhé na jaře ztratila všechny body. Ani Teplice, dnešní soupeř Letenských si ale nevede nejlépe; Severočeši si v prvních třech zápasech připsali jen dva body a z vítězství se radovali až před týdnem proti Jablonci. "Ve Spartě byla po tom průšvihu ve Zlíně trochu bouřka a myslím, že mají malinko nůž na krku. Je otázka, jestli to hráči unesou, nebo jestli je to bude svazovat, ale řekl bych, že je tam ten mančaft natolik zkušenej, že by si s tím měl poradit. Hodně napoví začátek, když se jim rychle podaří dát gól, tak se uklidní... Myslím, že to Sparta zvládne, že je tam tolik kvalitních hráčů, že by to měli ustát," věří v jedničku Luděk Zelenka.

Zatímco některé týmy z čela Gambrinus ligy se trápí, ve druhé polovině tabulky jsou týmy, kterým se na jaře poměrně daří. Jedním z nich je Kladno, které ještě na jaře neprohrálo. Svou slušnou formu se dnes pokusí potvrdit proti Mladé Boleslavi. "Kladno naposledy vyhrálo v Budějovicích, to pro mě bylo velký překvapení. Na druhou stranu jsem čekal, že Boleslav bude na jaře odpadávat, ale zatím se drží a zvládla těžký zápasy, například doma porazila Jablonec. Já myslím, že to bude remíza, ta bude stačit oběma soupeřům," tipuje nerozhodný výsledek útočník.

O senzaci se v prvním jarním kole postarali fotbalisté Jablonce. Na Letné podali vynikající výkon, díky kterému porazili Spartu 3:0. Po hostině ale přišlo vystřízlivění - v dalších třech kolech získali Severočeši jediný bod. Vzpamatují se proti Českým Budějovicím? "Tak Jablonec mě trochu překvapil, že po tom výborným vstupu na Spartě ty body nezískává, jednak doma neudolal Příbram a pak prohrál v Teplicích... Pro mě je to nevyzpytatelnej manšaft a vzhledem k tomu, že hrajou s Budějkama, který minulej zápas zklamaly a myslím, že tam byla trošku bouřka, tak Budějovicím docela věřím. Ale na víc než bod to asi stačit nebude, já to vidím zase na remízu," předvídá další dělbu bodů brněnský hráč.

Nepříliš přesvědčivě se na jaře prezentují fotbalisté Liberce. Úřadující mistr po prohře se Slavií sice dokázal dvakrát zvítězit, ale v posledním kole znovu klopýtl. Jeho dalším soupeřem bude Most, který za 360 minut nedokázal vstřelit branku. "Most ještě ve čtyřech zápasech nedal na jaře góla, útočně se trápí, na druhou stranu Liberec asi není v takovým laufu... tady bych tipoval jedničku, že to Most prolomí, protože už musí. Liberec je nepříjemnej soupeř, ale myslím, že tentokrát ho Most udolá," tvrdí střelec.

Jeden z nejvyhecovanějších zápasů 22. kola uvidí diváci v Příbrami. Domácí po zimní přestávce ještě nevyhráli a nedaří se jim tak dostat se z pásma sestupu. Nyní je čeká jeden z týmů, kterým se venku vůbec nedaří - Zlín. "V tomhle zápase jde o hodně a oba soupeři to vědí. Zlín si hodně pomohl výhrou nad Spartou, takže už nemá tolik nůž na krku, ale Příbram jednoznačně musí vyhrát a vím, že trenér Kotrba umí to mužstvo nabudit a připravit na takovej zápas. A jsou tam hráči dost zkušený na to, aby to mohli zvládnout... Podle mě Příbram potřebuje tři body víc, než Zlín jeden, takže věřím v jedničku," říká Luděk Zelenka.

Ostravský Baník sice vstoupil do druhé fáze sezony dobře, ale poté ztratil body v Kladně a naposledy nestačil doma na Brno. To určitě není dobrá zpráva před cestou do Plzně, která má na svém kontě tři výhry v řadě. "Plzeň mě mile překvapila, jak hraje na jaře, po zaváhání s Mladou Boleslaví třikrát vyhrála, takže ta se mi moc líbí. Ostrava dvakrát vyhrála, i když nad Slováckem to nebylo úplně zasloužený, teď prohrála s náma... Jejich hra je, řekl bych, dost riskantní, otázka je, jak se to změní po tom utkání s náma, ale myslím, že Plzeň má rychlý, útočný hráče, díky kterým vyhraje," tipuje vítězství domácích fotbalista.

Pražská Slavia je jediným týmem, který na jaře ještě neztratil bod. Daří se jí doma i venku, což se nyní pokusí potvrdit na hřišti Slovácka. "No, to bude pěknej zápas. Já bych Slovácko herně neodepisoval, hrajou poměrně dobře. S Budějovicema jim to nevyšlo, ale s Teplicema hráli dobře a teď v Liberci získali bod. Nejsou tím odevzdaným týmem, jak někteří čekali a na Slavii se určitě budou chtít vytáhnout. Slavia hraje velice dobře, hlavně venku se jí daří, ale v tomhle zápase jí tolik nevěřím. Já bych to viděl na remízu," věří v další nerozhodný výsledek expert. "Slovácku bych ji i přál. Boj o titul by se zdramatizoval a bylo by to dobře pro celou ligu. Samozřejmě, že čtyři body náskoku Slavie nejsou úplně luxusní, ale já bych byl radši - pro zajímavost ligy - kdyby Slovácko remizovalo," dodává útočník.

Jeho tým neměl zatím na jaře zrovna lehký los. Brno na úvod rozdrtilo 5:0 České Budějovice, ovšem potom nezvládl závěr utkání proti Slavii a body ztratil i doma s Libercem. Moravané se ovšem rehabilitovali vítězstvím 2:1 v Ostravě, kterou nyní budou chtít potvrdit doma s Olomoucí. "My jsme teď vyhráli v Ostravě a to vítězství bysme znehodnotili, kdybysme neporazili Olomouc, která na jaře ještě nezískala bod. Samozřejmě, že jsou pod tlakem a že potřebujou bodovat, ale my jsme připravený je o ty tři body znovu připravit. Myslím si, že to u nás budou mít těžký, mají dva zraněný útočný hráče a nejsou v dobrý psychický pohodě, takže věřím v jedničku," uzavírá Luděk Zelenka.

Reklama